Garanti Bankası’ndan 2015’te 3.6 milyar TL’lik net kar

0
21

Garanti Bankası’nın 2015 yılındaki konsolide net karı, 3 milyar 615 milyon 114 bin TL oldu.

Garanti Bankası, 31 Aralık 2015 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Bankanın konsolide finansal tablolarına göre, 2015 yılındaki net karı, 3 milyar 615 milyon 114 bin TL oldu. Banka’nın aktif büyüklüğü 279 milyar 647 milyon 178 bin TL seviyesine ulaşırken, banka nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 220 milyar 687 milyon 905 bin TL destek sağladı.

Garanti Bankasının özkaynak karlılığı yüzde 12,8, aktif karlılığı ise yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleşti. 

Garanti Bankası’ndan finansal tablolara ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, zorlayıcı piyasa koşullarına rağmen 2015’te, bilançolarını başarıyla yönettiklerini belirterek, aktiflerinin 280 milyar TL’ye ulaştığını, kredilerinin toplam aktifler içindeki payının ise yüzde 60 seviyesini aştığını ifade etti.

Kredi büyümesinde işletme kredileri başı çekerken, tüketici kredilerinde, konut kredilerinde ve oto kredilerinde sektördeki lider konumlarını güçlendirdiklerini ifade eden Erbil, “İzlediğimiz etkin risk yönetimi ve proaktif yaklaşımla sağlam aktif kalitesini koruduk. 14 milyon müşterinin Garanti’ye güveniyle, mevduatlarımız kredilere paralel büyüdü. Yurt dışı piyasalardaki belirsizliğe rağmen, kasım ayında sendikasyon kredisini yüzde 100 oranında yenilemeyi başarmamız, Garanti’nin güvenilirliğinin ve yurt dışı fonlama yaratma gücünün sürdürülebilirliğinin bir kanıtı. İç kaynaklarla güçlendirdiğimiz sermaye tabanı da sürdürülebilir büyüme için uzun vadeli dayanak sağlıyor. Sektörde çekirdek sermaye yeterlilik oranında en güçlü özel bankayız” ifadelerini kullandı.

Garanti’nin, değer yaratımını finansal performans ile sınırlı tutmadığını aktaran Erbil, tüm paydaşlarıyla birlikte büyüdüklerini ve sürdürülebilir bir gelecek için attıkları adımlarla bu yıl da kendilerine gurur veren pek çok işe imza attıklarını dile getirdi.

Erbil, KOBİ’lerin ve Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimi açısından önemli bir sorumluluk olarak gördükleri kadın girişimcilerin desteklenmesini kesintisiz sürdürdüklerini vurguladı.

GarantiPartners programını hayata geçirdiklerini anımsatan Erbil, şunları kaydetti:

“UN Women Business Hub, WeConnect International gibi global oluşumlara ilk üye banka olduk. ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’ beyanında bulunan ilk ve tek Türk bankası olduk. Düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi 1 MW altındaki lisanssız güneş enerjisi projelerine özel ürün sunarak destekledik. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programı’ndaki yüksek performansıyla Garanti, CDP Küresel Liderler Raporu’na dahil edilen tek Türk şirketi oldu ve CDP 2015 Türkiye İklim Performans Liderliği ödülünü almaya hak kazandı. Garanti’nin desteği ve işbirliğiyle CDP Türkiye Su Programı hayata geçti. Garanti 2015 yılında, dünyanın en saygıdeğer sürdürülebilirlik endekslerinden biri olan Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi – Gelişmekte Olan Piyasalar kategorisinde yer almaya hak kazanan tek Türk şirketi oldu”