Garanti Bankası da Finansbank’a talip

0
66

Yunanistan’in önde gelen bankalarından National Bank of Greece’nin (NBG) Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ı satışına yönelik ayrıntılar netleşmeye başladı. Hürriyet’in geçen haziran ayında gündeme getirdiği Finansbank’ın satışını, Avrupa Komisyonu öncülüğünde Yunanistan Banka Kurtartma Fonu (Hellenic Financial Stability Fund-HFSF) yürütecek. Yunanistan’ın TMSF’si olarak faaliyet yürüten HFSF, ihale yoluyla satılmasına karar verilen Finansbank için ilk teklifleri bu hafta sonuna kadar toplamayı hedefliyor. Bu amaçla yaklaşık iki hafta önce Finansbankla ilgili kurumlara detaylı inceleme için davet gitti.

TÜRKİYE’DEN 3 BANKA
Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Finansbank’a ilgi beklenenden fazla. Türkiye’den Garanti Bankası, Fibabanka ve Yapı Kredi’nin bilgi odasında inceleme yapmak üzere yetkili kurumlarla temasa geçtiği belirtiliyor. Fibabanka ve Garanti Bankası bilgi odasında inceleme yaptıklarını en üst düzeyde Hürriyet’e teyid ettiler. Yapı Kredi Bankası yetkilileri ise, bu konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmayı gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını belirttiler.

EN AZ İKİ YABANCI TALİP
Finansbank’ın yurtdışından da en az iki talibi olduğunu öğrendik. Bunlardan biri uzun zamandır Türkiye’de bankacılık sektörüne girmeyi istediği bilinen Katar Ulusal Bankası (National Bank of Qatar-QNB). Bir diğer talibi de yine Türkiye’deki faaliyetlerini uzun zamandır genişletmeyi isteyen Fransa merkezli Societe Generale Bank. Türkiye’de temsilcilik ofisi bulunan Societe Generale ayrıca ‘KrediVer’ şubeleri ile son tüketiciye kredi hizmetleri veriyor. Societe Generale’nin adı bir süre önce Fibabanka’yı almak üzere Fiba Holding ile temasta olduğu haberleriyle anılmıştı. Ancak taraflar arasında bir anlaşma sağlanamamıştı.

En değerli iştiraki
Avrupa Komisyonu’nca verilen satış kararına göre, NBG’nin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gerçekleştirdiği stres testini geçebilmesi için ek sermayeye ihtiyacı var. Bu sermayeyi sağlamak için de NBG’nin en değerli iştiraklerinden Finansbank’ın satışının daha kolay ve hızlı olacağı öngörülüyor. Hüsnü Özyeğin’nin 1987’de kurduğu Finansbank’ın 658 şubesi, 12 bin 884 çalışanı bulunuyor. 2015 yılı ilk yarısı itibariyle toplam aktifleri 82 milyar TL olan Finansbank bu dönemde 504 milyon TL net kâr elde etti.

AB satış için acele ediyor
BİLGİ odasında inceleme yürüttüğünü kabul eden bir bankanın üst düzey yetkilisi ‘Avrupa Komisyonu’nun Finansbank’ın satışı için acele ettiği konuşuluyor, bu doğru mu?’ şeklindeki sorumuza, “Evet satışın bir an evvel gerçekleştirilmesi için elinizi çabuk tutun mesajı verildiğini teyid edebilirim” cevabını verdi.

Fibabanka ortakla giriyor
FİNANSBANK’ın kurucusu Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in, eski bankasını almak konusunda oldukça hevesli olduğu ancak ihaleye tek başına girmeyeceği belirtiliyor. Özyeğin’in ihaleye yabancı bir ortakla gireceği 3 farklı kaynak tarafından dile getirilirken, akıllara talipliler arasında yer alan ve daha önce Fibabanka için temasta olan Societe Generale Bank geldi. Ancak Fiba Holding yetkilileri, şu anda bilgi odasında olduklarını doğrularken, Societe Generale ile birlikte hareket edip etmedikleri konusunda bir yorum yapmadı.  Hüsnü Özyeğin Finansbank’ın yüzde 46’sını 2006 yılında NBG’ye 2.7 milyar dolara satmıştı. Bankanın değerini 6 milyar dolara çıkartan bu fiyat o dönemde rekor olarak değerlendirilmişti. Şimdi ise Finansbank için 3.8 milyar Euro fiyat hedeflendiği, oluşan tekliflerin 3 milyar Euro civarında olduğu belirtiliyor.