G20’nin açılım gruplarından C20 ve W20’den ortak bildiri

By Fortune Türkiye

G20 kapsamında sivil toplumu temsil eden C20 ve kadınları temsil eden W20 açılım gruplarınca hazırlanan ortak bildiride, “cinsiyet temelli ücret farkları ve mesleki ayrımını da içeren iş yeri ayrımcılığını yok edecek yasal ve politika çerçevelerinin oluşturulması” çağrısında bulunuldu.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, basın merkezinde düzenlenen toplantıda, C20 ve W20 açılım gruplarınca “Kadınların potansiyellerini tam olarak kullanabilmeleri için ekonomiyi yeniden değerlendirmek” başlıklı ortak bildiri açıklandı.

G20 ekonomilerinde ve ötesinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin halen devam ettiğine işaret edilen bildiride, dünyada ücretsiz iş gücünün büyük çoğunluğunun kadın olduğu belirtildi. 

Aynı zamanda mesleki ayrımcılığa maruz kalan kadınların, sosyal koruma ve emeklilik sistemlerine erişimlerinin de yetersiz olduğu ifade edilen bildiride, G20 liderlerine şu çağrılarda bulunuldu:
“Kadınların üzerindeki yükü hafifletmek için ücretsiz bakım işleri tanınmalı ve azaltılmalıdır. Bu kapsamda kadınların iş-özel hayat dengesini destekleyecek çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve sosyal koruma gibi hizmetleri kapsayan altyapı yatırımlarında önemli bir artış gerekmektedir. Cinsiyet temelli ücret farkları ve mesleki ayrımı da içeren iş yeri ayrımcılığını yok edecek yasal ve politika çerçeveleri oluşturulmalıdır. Ayrıca, istihdamda cinsiyet kotası geliştirmeli ve kamu ve özel sektörde lider pozisyonundaki kadınların sayısını artırılmak için kamu ihalelerinde ve yönetim kurulu temsiliyetinde yüzde 50’ye varan kotalar uygulanmalıdır” 

Dünya çapında kilit G20 çalışma gruplarında ve diğer toplantılarda C20 ve W20’nin temsil edilmesinin sağlanması gerektiği ifade edilen bildiride, “Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi ağlarını güçlendirmeye yönelik adımlar atarak kolektif seslerini yükseltmeli ve çeşitli fırsatlar ve politikalar hakkındaki farkındalığı artırmalıdır” görüşüne yer verildi.

Bildiride ayrıca, özellikle kırsal ve informal ekonomilerde kadınların işlettiği mikro,  küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ve inovasyonun desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

C20 Türkiye Başkanı Okyay
C20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yaptığı konuşmada cinsiyet eşitsizliği konusunun iki açılım grubunun da gündeminde olduğunu belirterek, dünyada cinsiyet eşitsizliğinin izlenen ekonomik politikaların da bir ürünü olduğu düşündüklerini söyledi.

Kadınların erkeklere göre daha çok işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Okyay, “kadının eşitsizlik sorununa çözüm için hukuki altyapı ve bir takım programların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Uygulanan politikaların bir arada ve sosyal politikaları göz önünde bulundurularak yapılması gerekir” dedi.
Ücret adaletsizliğinin de önüne geçilmesi gerektiğini savunan Okyay, ülkeler tarafından kadına yönelik istihdam konusundaki dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Okyay, “Kadına yönelik dengesizliklerin giderilmesi için de kadın yüzde 100 sosyal ve ekonomik hayatın içerisine dahil edilmeli. Bu şekilde kullanılmayan büyük bir potansiyelin dünya ekonomisine kazandırılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...