Fortune 500’deki borsa şirketleri yüzde 12 büyüdü

0
37

Borsa şirketleri 2014 yılsonu sonuçlarını açıkladı. Şirketler bütün yıl boyunca yaptıkları üretim ve satışları, harcamaları rakamsal olarak bilançolarında ortaya koydu. Böylece 31.12.2014 itibari ile bütün şirketlerin fotoğrafları ortaya çıktı. Biz de her yıl Temmuz ayında yayınladığımız Fortune 500 listesinde2013 yılında listeye girmeyi başaran 112 borsa şirketinin 2014 yılında ne yaptığına baktık.

Ortaya çıkan sonuçlara göre Borsa İstanbul’da işlem gören 438 borsa şirketinden sadece 112 sanayi şirketi Fortune 500’de 2013 listesinde yer aldı. Bu şirketlerin 2013 yılında ciroları 301 milyar TL iken 2014 yılında yüzde 12 oranında artış ile 336 milyar TL oldu. TescoKipa, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin bilançoları özel dönem olduğu ve henüz 12 aylık bilançoları açıklanmadığı için 2014 toplamında bu şirketler yer almadı.

Ekonominin yüzde 2,9 oranında büyüdüğü, sanayi endeksine dahil olan şirketlerin cirolarının yüzde 7 oranında arttığı bir ortamda Fortune 500 listesine girmeyi başaran 112 borsa şirketinin cirosundaki yüzde 12 oranındaki artış hiç de azımsanacak bir rakam değil.

Büyümede teknoloji başı çekiyor
Son bir yıldaki büyüme verilerine bakıldığında 2013 yılında Fortune 500 Listesi’ne girmeyi başaran 112 şirket içerisinden en hızlı büyüyen şirketler teknoloji şirketleri oldu. Bimeks, Indeks Bilgisayar, Armada Bilgisayar yüzde 30’un üzerinde büyüyen satışları ile dikkat çekiyor. Escort Teknoloji’nin satışları ise yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bu şirketler içerisinden Armada Bilgisayar 2013-2014 döneminde yatırımcısına yüzde 161 oranında kazandırdı.

Yani faizin 16 katı kazanma imkanı sağladı. İndeks Bilgisayar yatırımcıları yüzde 40 getiri sağladı. Bimeks yatırımcıları ise faizlerin üzerinde, yüzde 12.37 oranında getiri elde etti. Teknoloji endeksinin 2014 yılındaki getirisine baktığımızda yüzde 53,09 olduğunu görüyoruz. 2015 yılında ise teknoloji endeksi yükselişini devam ettiriyor. 7 Nisan itibari ile teknoloji endeksindeki değer artışı yılbaşından bu yana yüzde 8,94 oranında. 
 
Bu gelişmeyi, 2014 yılındaki yüksek getirisi ile dikkat çeken Türkiye İş Bankası A Tipi BIST Ulusal Teknoloji Endeksi fonunu, yöneten İş Portföy Yönetimi’nden Ayşe Tuğçe Akyazıcı Şahin’e sorduk. Şahin, teknoloji şirketlerindeki bu yükselişi şöyle açıklıyor: “Global anlamda artış gösteren teknoloji sektöründeki harcamalar ile beraber global teknoloji şirketlerindeki büyüme ve karlılık artışı yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Ülkemizde de bu durumun etkileri görülüyor.” Şahin, “Gelişen sektörle beraber şirketlerin büyüme ve karlılık performansı paralelinde teknoloji endeksinin getirisi diğer endekslerden farklılaştı” diyor. “Teknoloji sektöründeki ileriye yönelik hızlı gelişim, Türkiye ekonomisindeki makro ekonomik beklentiler ve teknoloji şirketlerindeki büyüme potansiyeli uzun vadede yatırımcılara cazip yatırım fırsatları sunabilmekte” diye ekliyor. Verilere baktığımız zaman 2014 yılında teknoloji şirketleri hem büyüdüler hem de yatırımcılara kazandırdılar.
 
Enerji şirketlerinden yüksek ciro artışı
Fortune 500 listesine 2013’te girmeyi başaran 112 borsa şirketi içerisinden enerji şirketlerinin 2014 yılında atakta olduğunu görüyoruz. Ak Enerji’nin cirosu 2014 yılında 2013’e göre yüzde 45 oranında artış gösterirken Anel Elektrik’in cirosundaki artış yüzde 39 oldu. Zorlu Enerji’nin satışları ise yüzde 29 oranında artış gösterdi. Aksa Enerji’nin cirosu da aynı dönemde yüzde 10 oranında arttı.

BNP Paribas, Mart ayında takip ettiği Türk enerji sektörü hisseleri için yayınladığı raporda, ‘al’ tavsiyesi verdiği tek hissesin Aksa Enerji olduğunu belirtmişti. BNP, Aksa Enerji için ‘al’ tavsiyesi vermesine neden olarak şirketin satışlar ve kar marjlarında büyümesini, dengeli üretim varlıklarını işaret etti. Yüksek ciro artışına rağmen kurum Akenerji ve Zorlu Enerji’yi ise döviz cinsinden yüksek borçlulukları nedeniyle beğenmediğini vurguladı.
 
Cam ve çimento ciro artışında önde
Ciro artışında cam ve çimento sektörü hisselerinin de önden koştuğunu görüyoruz. Trakya Cam yüzde 35’lik ciro artışı ile dikkat çekerken Bolu Çimento’da ciro artışı yüzde 28 oldu. Göltaş’taki ciro artışı ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. Tera Menkul Değerler çimento sektörüne ilişkin değerlendirmesine baktığımızda bu yıl, 2014 yılında olduğu gibi yurtiçi fiyatlar yüksek kaldığı sürece karlılık da yüksek kalmaya devam edecek.

Kurum, maliyetler tarafında bu sene baskının az olacağını tahmin ediyor. Öte yandan “Doların TL karşısında güçlü kalması da aslında yurtiçi fiyatların yüksek kalmasına olanak veriyor” değerlendirmesinde bulunuyor. Çünkü rekabet olarak ithalat fiyatları bir yerde yurtiçi fiyatlarını da belirliyor. Çimento sektöründe aşağı yönlü riskler arasında ise düşük olasılık da olsa elektrik fiyatlarında artış ve talebin tahmin edilenden daha düşük seyretmesi sonucu yurtiçi rekabetin artmasından dolayı fiyatlar üzerinde baskı oluşması görülüyor.

Fortune 500’de 281. sırada olan Mutlu Akü borsadan ayrıldı
Türkiye’deki 500 büyük sanayi kuruluşundan sadece 112 tanesinin borsada işlem görmesi tartışılırken 2015 yılında Mutlu Akü borsadan ayrıldı. Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Mutlu Akü’nün borsa kotundan çıkarılmasına ilişkin duyurunun KAP’ta yayınlanmasından sonra Sermaye Piyasası kapsamından çıkarılmasına karar verdi.  Mutlu Akü’nün işlem sırası, 16 Mart 2015’te birinci seans öncesinde kapatıldı.

İstanbul’un finans merkezi olmasına çalışıldığı bir süreçte büyük firmaların borsadan çıkması tam anlamıyla bir çelişki. İlk 500 firmanın ağırlıklı bir kısmı zaten borsada yer almazken mevcutları da borsada tutamamak İstanbul Finans Merkezi Projesi’ne tezat bir durum oluşturuyor. Fortune 500’de yer alan Mutlu Akü’nün listeden çıkması ile Fortune 500’de yer alan borsa şirket sayısı 111’e düştü.