Fintech’in Metamorfoz’u

0
99

Ergi Şener, Turkcell’de mobil cüzdanın geliştirilmesinde ürün müdürü olarak çalışmış bir girişimci. Bu cümle, üç girişimci ortak olarak kurdukları Metamorfoz’un gelecekte tarihi yazılsa giriş cümlesi olabilir. Bunun nedeni, bu deneyimin sadece Turkcell’in değil, dünyada egzotik yerlerdeki birkaç örnek dışında mobil operatörlerin başarısız olduğu bir alanda içeriden deneyim sahibi olmak gibi bir lükse işaret etmesi. İyi girişimciliğin ilk koşulu olan başarısızlığı tatmanın bundan ders çıkarma boyutu ile tamamlanmış hali Şener’in portföyüne eklenmiş. “Operatörler için mobil cüzdan, teknolojisi ve hedef kullanıcı kitlesine erişim olanakları olan ama kullanım senaryosu (business case) eksik kalan güzel bir denemeydi” dediğimde aynı fikirde olduğunu görüyorum.
Şener, “İş modelinin eksikliği ve operatörlerin bununla bankaların ezberini bozma niyetinin bankaların aktif destek vermemesine neden olması, başarısızlığın başta gelen nedenleri oldu. Mobil cüzdandan bizim çıkardığımız ve yeni işimizde de kullandığımız en önemli deneyim, ürün ne kadar güzel olursa olsun her şeyi birlikte verince müşterinin bunu kabul etmemesi. Öğrenme aşaması çok önemli” diyor.

Metamorfoz’un Microsoft ile gerçekleştirdiği işbirliği sonrasında hayata geçirdiği Windows 10 platformunda çalışan dünyanın ilk bulut tabanlı mobil ödeme çözümünde buradaki dersler derinlemesine kullanılmış. Tam tanımlamasıyla “bulut tabanlı temassız mobil ödeme platformu”, mobil operatör ya da mobil cihaz üreticisi bağımlılığı olmadan NFC (yakın alan iletişimi) hizmeti vermek isteyen tüm servis sağlayıcılara uçtan uca çözüm sunulmasını sağlıyor. Ürünle ilgili yol haritası da ilgi çekici ya da başka bir deyişle global kurallarla uyumlu: Platform, Türkiye’den başlayarak Microsoft’un global düzeyde müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlere katma değer kazandırmak için kullanılacak.
 
Microsoft’un HCE (host card emulation) teknolojisini destekleme kararı almasının ardından hızlı hareket ederek Microsoft Türkiye Ofisi ile ilişki kurduklarını belirten Şener, “Türkiye ofisinin koordinasyonu doğrultusunda global ekiplerle temasa geçerek gerekli çalışmalara başladık. Böylece Microsoft’un tüm bankalara sunacağı bir altyapıyı dünyada ilk olarak hayata geçirmiş olduk. Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın Türkiye ziyareti sırasında da kendisine sunulan tek finans çözümü Metamorfoz’unki oldu” diyor. Etkileyici bir başarı öyküsü ancak bunu tekrarlamak isteyenler için bazı ayrıntıların üzerinden tekrar geçmekte yarar var.
 
Metamorfoz’un birikimi sadece üç kişilik genç kurucu takımının büyük şirketlerin içinde öğrendikleri ile sınırlı değil. Şirketin üç kurucu ortağı, melek yatırımcıları Faruk Eczacıbaşı ile birlikte aslında dört ortaklı bir beyin takımı oluşturuyor. Nisan ayında yurtiçi ve dışında yeni yatırım turuna çıkan Metamorfoz, bütün bu deneyimi yatırımcıların ilgisini çekmek için kullandı ama eklediği önemli bir nokta var.

Şener, “Ben PayPass lansman döneminde Mehmet Sezgin ile beraber Garanti’de ödeme sistemlerinde başlamıştım. Daha sonra Turkcell mobil finansal servislerin kuruluşu ile beraber Turkcell’e katıldım. Turkcell’de Cenk Bayrakdar’a bağlı olarak çalıştım ve ürün müdürü NFC, mobil cüzdan ve mobil bilet gibi servisleri ürettim” diyor.

Şener’in sonraki deneyimi Mastercard ile sürüyor ve BiTaksi için yapılan ödeme çözümü projesinde genel yaklaşımlar biraz esnetilerek ileri bir çözüm ortaya konuluyor. Bu, bir risk alma hareketi olsa da iki sene boyunca BiTaksi’de neredeyse hiç suiistimal olmaması, bu yaklaşımın yerindeliğinin kanıtı oluyor. Daha sonra Yemeksepeti’ne geçiliyor.

Şener, “İyi örnekler çıkardık. Sadece mobil uygulama tarafında BiTaksi, daha çok web’e bağlı tarafta Yemekse peti, fizikselde de Cafe Nero ile yaptığımız işler 360 derece bakış açısını kazanmamızı sağladı. Daha sonra bunu TiVibu ile, TV commerce (televizyondan alışveriş) olarak uyguladık” diyor. Şener’in kariyerinde yükselmesine neden olan bu akış, Metamorfoz’un kuruluşu ile girişimciliğe adım atmasıyla değişiyor. Bununla birlikte Metamorfoz’un yükselişi de başlıyor. Dünyanın önde gelen mobil operatörleri, bankaları ve perakendecileri ile dünya genelinde projeler gerçekleştiren bir şirket haline gelen Metamorfoz’un iş ortakları arasında finans sektöründe faaliyet gösteren Mastercard ve VISA’nn yanısıra Microsoft, Intel ve Samsung gibi teknoloji şirketleri ile çeşitli ulusal şirketler yer alıyor. Şirketin diğer iki ortağının derin SIM bilgileri ile geliştirdiği ve SIM’in tetiklediği yapıdan ödemeyi kart PIN’inin girilmesiyle gerçekleştiren yapıya çeviren çözüm hâlâ dünyada ilk ve tek olmayı sürdürüyor. Bu sistem Mastercard’ın onayını alması ile de farklılaşıyor. Mastercard ve VISA’nın hâlâ işletim sistemi üzerinden kredi kartı PIN’i girerek işlem tamamlanmasını kabul etmemesi, bu birikimin hitap ettiği bir gelişim alanına işaret ediyor. Şener’in birlikte doktora yapmaları nedeniyle yakından tanıdığı Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, Metamorfoz ile işbirliklerinin kendileri için taşıdığı anlamı “Biz Satya Nadella ile birlikte bu tarz yeni ve inovatif çözümlere daha fazla odaklanmaya başladık. Ergi’nin yaptığı şey, hem Fintech açısından önem taşıyor hem de bizim önümüzü çok açacak bir şey” diyor.

Microsoft, Windows 10 ile beraber geleceğini sadece telefon, PC, tablet gibi cihazlarla sınırlı tutmayıp HoloLens gibi geleceğin araçlarını da kapsayacak şekilde yeniden biçimlendirmeye odaklanıyor. Şener, “Dünya bu şekilde değişirken, Ergi’nin global ekosistem için çözüm üretmesini istiyoruz. Microsoft Ventures ile tanıştığında bunu nasıl anlatabileceğine bakıyoruz. LCWaikiki projesi Microsoft içinde Ortadoğu ve Afrika’da en üst düzeyde konuşulmaya başladı” diyor.