Fındık sezonun en düşüğünde

0
29

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, “Fındık fiyatı sezon açılış rakamı olan 12 liranın da altına inerek bugün piyasada 11,75 liradan işlem görüyor. Rakamın 11 lira seviyesine ve hatta 11 liranın da altına inmesinden korkuyoruz” dedi.Yaman, yaptığı açıklamada, fındık fiyatında kendilerinin de anlam veremediği düşüşün yaşandığını belirtti.

Fiyatın bugün itibarıyla ağustos ayındaki 12 liralık sezon açılış rakamının da altına indiğini kaydeden Yaman, “Eylül ayında da pazara fazla miktarda fındık indirilmesine bağlı olarak fiyatlar geri gelmişti. Ancak o dönem aşırı fındık inişine rağmen fiyatlar bu kadar düşmemişti. Bugün 50 randıman fındık 11,75 liradan işlem görüyor. Bu rakam 12 liralık açılış fiyatının da altında” diye konuştu. 

Şu anda pazara fındık inmediğini, buna rağmen fiyatın neden düştüğüne anlam veremediklerini ifade eden Yaman, şunları kaydetti:

“Üreticimiz de biz de endişeliyiz. Fiyatın neden düştüğüne kimse kesin bir neden ortaya koyamıyor ama düşüşte bir türlü engellenmiyor. Fındık fiyatı 12 liralık sezon açılış rakamının da altına indi. Bugün 11,75 liradan işlem görüyor. Bu rakam gerçekleşen sezonun en düşük seviyesi. Piyasadaki durumdan ve gelişmelerden endişeliyiz. Rakamın 11 lira seviyesine ve hatta 11 liranın da altına inmesinden korkuyoruz” 

Yaman, fındık üreticilerinin fiyatın düşmesi dolayısıyla endişeye kapılmamalarını isteyerek, “Bu zor süreci ancak üreticimizin kararlı tutumu ve duruşuyla aşabiliriz. Pazara fındık indirmesinler. Onlar bu kararlılığı gösterirlerse fiyattaki düşüş de sona erecek ve yeniden yükselmeye başlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.