Finansbank’ın adı QNB Finansbank oldu

0
158

Qatar National Bank (QNB) Group’un bu yıl Haziran ayında satınalma sürecini tamamlamasının ardından kurumsal kimliğini yenileyen Finansbank, 20 Ekim 2016 tarihinden itibaren QNB Finansbank adıyla faaliyet göstermeye başladı. 1987 yılında kurulan, 2001 yılı sonrasında hızlı bir büyüme grafiği çizerek Türkiye’nin beşinci büyük bankası haline gelen banka, gelecek dönemdeki hedeflerini kamuoyuyla paylaşmak üzere QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ve QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu’nun katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, “Bankacılık sisteminde yenilikçiliği ile değişimin öncüsü olan Finansbank ve iştiraklerinin hisselerinin, QNB’ye satış sürecinin 15 Haziran’da tamamlanmasıyla bankamız için yepyeni bir dönem başladı. Bu yatırımla birlikte, 630’dan fazla şubemiz ve 12 binden fazla Finansçımızla bizleri Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası yapan başarı hikayemizde yeni bir sayfa açıldı. 50 yılı aşkın deneyime sahip olan QNB’nin Finansbank yatırımı; kendi tarihindeki en büyük yatırım olma özelliği taşıyor. Bu durum QNB’nin Bankamız’ın geleceğine duyduğu güvenin, her yıl artan büyüme potansiyelimizin ve umut verici bir geleceğin de bir kanıtı olarak bizleri motive ediyor” dedi. Aras, üç kıtada 30’dan fazla ülkeye yayılmış geniş ve etkin bir uluslararası ağa sahip olan QNB’nin Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalar arasında en yüksek kredi notuna sahip banka konumunda olduğunu söyledi. Aras, 2013 yılından beri Global Finance Dergisine göre  Dünyanın En Güvenli 50 Bankasından biri olan QNB’nin, Orta Doğu ve Afrika pazarındaki köklü geçmişi ve deneyiminin getireceği sinerjiyle Finansbank’ın, önümüzdeki dönemde kurumsal, ticari ve dış ticaretin finansmanında ölçek büyüterek Türkiye ekonomisine olan katma değerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Finansbank’ın bundan sonra QNB Finansbank adıyla faaliyetlerini sürdüreceği bilgisini veren Aras, “Artık QNB Finansbank olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. İsmimiz değişecek ancak müşterimize verdiğimiz hizmet kalitemiz daha da artacak. Başka bir ifadeyle QNB Finansbank olduk, gücümüze güç kattık” dedi.
 
Güçlü deneyime sahibiz
Bankanın kısa bir tarihçesini özetleyen Aras, şu bilgileri verdi:  “Finansbank 1987 yılında 4 milyon dolar sermaye ile kuruldu. İlk yıllarında nispeten küçük ölçek ile kurumsal bankacılık odağıyla çalışıyordu. 1994 krizi sonrası bireysel bankacılığa giriş yaptı. 2001 krizi sonrasında ise hızlı büyüme dönemi başladı. 2001 yılında sektördeki en büyük dokuzuncu özel banka iken, üç yıl içinde altıncı özel banka konumuna geldi. 2006 yılında NBG tarafından satın alınmadan önce 1,1 milyar dolar sermaye büyüklüğüne sahipti. 2005 yılsonunda Finansbank’ın 208 şubesi, 2.324 personeli ve 10.9 milyar dolara yakın aktif büyüklüğü vardı. NBG satınalması sonrası bireysel bankacılıkta büyüme hızlandı ve sektördeki en büyük beşinci özel banka oldu. 2010 yılına gelindiğinde Finansbank ölçeğine göre odağındaki ürünlerde önemli pazar payına ulaştı. Kredi kartlarında yüzde 14, konut kredilerinde yüzde 10, tüketici kredilerinde yüzde 6 pazar payına sahip oldu. 2012 yılından itibaren bireysel bankacılık tarafındaki düzenlemelerin hızlanması ile Finansbank odağını tüzel bankacılığa çevirdi. 2012 yılında tüzel kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 38 iken Haziran 2016 itibariyle bu oran yüzde 63’e yükseldi. Haziran 2016 itibariyle QNB satın aldığı noktada Finansbank 630 şube, 12.785 çalışan ve 32 milyar doların üzerinde aktif büyüklüğüne ulaştı. Sermayesi ise 3,3 milyar dolar seviyesine geldi. ”
 
Türkiye’nin ihracata dayalı büyümesini destekleyeceğiz
Toplantıda konuşan QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise yeni dönemdeki hedefler ve faaliyetler hakkında bilgi verdi. Güzeloğlu, “Bu süreçte genel olarak stratejimizde bir değişiklik olmamakla beraber, QNB grubunun bir parçası olmanın getireceği sinerji ile ürün ve hizmetlerimizi daha da geliştirip, genişleterek büyüme hızımızı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Türkiye’nin iç talebe değil ihracata dayalı büyümesini desteklemek amacıyla bireysel kredilerde sektöre paralel ama tüzel kredilerde 2012 ve sonrasındaki gibi sektörün üzerinde bir büyüme sağlamayı hedeflediklerini aktaran Güzeloğlu şöyle devam etti:
 
“Kurumsal bankacılık ve proje finansmanı alanlarında QNB grubunun tecrübesi ve uzmanlığı ile önümüzdeki dönemlerde daha aktif olacağız. Bankamızın öncelikli alanlarından olan kurumsal krediler ve proje finansmanı konusunda QNB’nin uzmanlığı ile ülkemizdeki yeni yatırımlara önümüzdeki günlerde eskiden olduğunda daha da fazla finansman sağlayarak ekonomimizin gelişmesi için daha fazla destek olacaktır. Yine QNB grubunun faaliyette olduğu coğrafyalar ile Türkiye arasındaki dış ticaret işlemlerinin finansmanında önümüzdeki dönemde Türkiye’deki lider banka olmayı hedefliyoruz. Deneyimimiz ve insan odaklı yaklaşımımızın buluşturduğu ürünlerimizle QNB’nin bölgedeki daha büyük hedeflerinde de önemli bir rolümüz olacak.”