Finansal Hizmetler Güven Endeksi yükseldi

0
23

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), 2015 mayıs döneminde bir önceki aya göre 5,6 puan artarak 174,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni (FHGE) açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde FHGE, bir önceki aya göre 5,6 puan artarak 174,3 seviyesine yükseldi. FHGE, nisan ayında 168,7 düzeyindeydi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep gerçekleşmesi ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi endeksi artış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, mayısta aylık bazda iş durumunda iyileşme görülürken, hizmetlere olan talepte artış, istihdamda ise azalış gözlendi. Son üç aya yönelik değerlendirmelere yıllık bazda bakıldığında ise iş durumunda iyileşme yaşanırken, hizmetlere olan talep ve istihdamda artış görüldü.

Gelecek üç aya yönelik beklentiler değerlendirildiğinde de aylık bazda hizmetlere olan talep ve istihdam beklentilerinde artış gözlendi. Yıllık bazda ise hizmetlere olan talep beklentisinde azalış, istihdam beklentisinde artış görüldü.