Finansal Hizmetler Güven Endeksi azaldı

0
28

2016 yılı Ekim ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 5,5 puan azalarak 161,9 seviyesinde gerçekleşti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ve son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE’yi azalış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE’yi artış yönünde etkiledi.

Açıklamada şöyle denildi:
“İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği görülmektedir.     

Son üç aydaki istihdama ilişkin değerlendirmelerin azalış bildirenler lehine döndüğü, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlenmektedir. Kârlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda kârlılıkta artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda kârlılıkta artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki döneme göre zayıfladığı görülmektedir.    

Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki döneme kıyasla zayıfladığı, yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği görülmektedir. Gelecek üç ayda ise, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin zayıflayarak devam ettiği gözlenmektedir.”