Fiba Emeklilik hızlı büyüyor

0
105

Bireysel emeklilik sektörünün genç oyuncusu Fiba Emeklilik, Groupama Emeklilik’in portföyünü satın alarak sektörde fon tutarında bir sıçrama yaparak dikkatleri üzerine çekti. Teknolojiye yaptığı yatırımlarla giderlerini kontrol altında tutan şirket, rutin işlemleri robotlara yaptırıyor. Bu yıl sağlık sigortası satışına da başlayan şirketin geçen yıl hayat sigortalarındaki yüzde 200’lük prim artışını bu yıl da sürdürmesi bekleniyor. Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, sağlam adımlarla büyümeye devam edeceklerini söylüyor.
 
Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’in 2012 yılında kurduğu Fiba Emeklilik ve Hayat büyüme performansıyla dikkat çekiyor. Tabi bunda gerçekleştirdiği satın almaların payının yanı sıra yeni alanlara girmesi ve teknolojiyi kullanma konusundaki adımlarının da payı büyük. Bankacılık sektörünün efsane ismi Hüsnü Özyeğin, sigorta sektöründe kurduğu şirketlerle de adından söz ettiriyor. Hatırlanacağı gibi Özyeğin, 2002’de kurduğu Fiba Sigorta’yı 2010 yılında 485 milyon TL’ye Japonlara satmıştı. Özyeğin, 2012 yılında Fiba Emeklilik ve Hayat’ı kurarak sektöre tekrar dönmüştü. 2014 yılında CIV Hayat Sigorta’nın portföyünü devralan Fiba Emeklilik, 2016’da Ergo Emeklilik ve Hayat’ı satın aldı. Kasım 2017’de ise Groupama Emeklilik’in portföyünü devraldı. Bu anlaşma ile Fiba Emeklilik’in fon büyüklüğü 1.4 milyar TL’ye çıkarken, sektörde sıralamasını dört sıra birden yukarı taşıdı. Groupama’nın portföyünün alınmasıyla ilgili olarak Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fiba Grubu olarak önceliklerinin insan ve güven olduğuna vurgu yaparak, “Bunlar olmadan hiçbir işi anlamlı ve değerli bulmuyoruz. Fiba Emeklilik bunun en güzel örneklerinden biri. Beş yıl gibi kısa bir sürede insana verdiğimiz değer ve Fiba markasına duyulan güven ile sektörün en itibarlı markalarından biri haline geldik” diyor. Özyeğin’e göre, kendilerini farklı kılan bir diğer özellikleri de yenilikçi yaklaşımları. Pazar doygunluğu ve genişleme kapasitesi bakımında bireysel emeklilik sektörünü hedef sektörlerin başında gören Özyeğin’in bu konuda önümüzdeki dönemde yeni satın alma fırsatları kolladığını da söylemek sanırım yanlış olmaz. Diğer yandan, sektördeki diğer şirketler bu tip satın almalara pek sıcak bakmıyor, ama Fiba Emeklilik’in bu yöntemi kârlı ve hızlı bir büyüme alanı olarak gördüğü açık.
 
ACENTE AĞINI GENİŞLETTİ
 Groupama Emeklilik’in bireysel emeklilik portföyü Fiba Emeklilik’te bir sıçramaya neden oldu. 12 Ocak itibariyle Fiba Emeklilik’in 42 bin 704, Groupama’nın ise 56 bin 199 katılımcı sayısı bulunuyor. Otomatik Katılım’da ise Fiba’nın 28 bin 788, Groupama’nın 9 bin 433 üyesi bulunuyor. Fon büyüklüğü açısından Fiba Emeklilik’in 500 milyon TL civarı fonu var, Groupama’dan 900 milyon TL gibi bir rakam gelecek. Böylelikle Fibaemeklilik 1,4 milyar lira civarı bir fon büyüklüğüne de ulaşmış olacak. Şirket, bu satın alma ile acente ağını da genişletti. Şirketin acente sayısı iki kattan fazla artarak 730’a çıkıyor. Bu nedenle 2018 yeni acentelerle kaynaşma yılı olacak. Acente ile çalışma kültürünü ve mekanizmasını geliştirdikleri için acentelerin kaynaşmasının Fiba Emeklilik için kolay olacağını belirten Erol Öztürkoğlu, “Müşteri memnuniyetindeki sürekli artış grafiğimizi acentelere taşımak amacıyla bu alanda sektöre getirdiğimiz yenilikçi bakış açısını önümüzdeki dönemde bir adım daha ileri taşımayı planlıyoruz” diyor. Öztürkoğlu, “Müşterilerimizle doğrudan temas eden acentelerimizin üstlendiği elçilik rolünü önemsiyor, bu anlayışla ‘müşteri memnuniyeti eşittir acente memnuniyeti’ yaklaşımını benimsiyoruz” diyerek acentelere verdiği önemi vurguluyor.
Öztürkoğlu, acentelere sigorta dışında da ek gelir kaynakları yaratmayı hedeflediklerini belirterek, “Hayalimiz onları birer finansal market haline getirmek” diyor.
 
 
SAĞLIK SİGORTASI SATIŞINA BAŞLADI
 Bu arada Fiba Emeklilik, emeklilik şirketlerine sağlık sigortası satma yetkisi verilmesinin ardından sektördeki ilk hamleyi yaptı. Bu yıl sağlık sigortası alanına girerek Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürününü de müşterilerine sunmaya başladı. Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, bireysel emeklilik ve hayat sigortasında elde ettikleri deneyimi sağlık sigortası alanına da taşıdıklarını kaydediyor. 2014 yılından bu yana sağlık ürünleri üzerinde çalışan şirket, yeni bir sağlık şirketi kurmak yerine Hazine’ye başvurup sağlık sigortası ürünlerini satmak için izin istedi ve mevzuat değişikliği yapıldı. Sağlık sigortalarında şirketler kasko gibi yıllık anlaşmalar yapıyor. Hayat ve emeklilik şirketlerinin müşterilerine uzun vadeli ürünler sunduğunu belirten Öztürkoğlu, bu uzun vadeli bakışın sağlık branşına da kazandırılması gerektiğini kaydediyor. Bireysel emeklilik ile müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını, hayat sigortaları ile yaşamsal risklerini güvence altına aldıklarını ifade eden Erol Öztürkoğlu, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları ile de sağlıkla ilgili sorunlarında müşterilerimizin yanında olmak istiyoruz. Müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarıyla ömür boyu beraber gitmeyi planlıyoruz” diyor.
 
HAYATTA YÜZDE 200 BÜYÜDÜ

 Diğer yandan geçtiğimiz yıl sigorta sektörü için iyi bir yıldı. Özellikle hayat sigortaları Kredi Garanti Fonu (KGF) ile birlikte hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Bankalarda verilen kredilerdeki artış hayat sigorta satışlarını da artırdı. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, 2017 yılında hayat sigortalarında toplam prim üretimi yüzde 36 oranında artış gösterirken, Fiba Emeklilik yüzde 200’lük hayat prim üretimi artışıyla 23 şirket arasında en hızlı performansı yakaladı. Erol Öztürkoğlu, her yıl katlanarak büyüdüklerine dikkat çekiyor. KGF kredilerinin bu yıl da devam ediyor olmasının Fiba Emeklilik’in hayat sigorta satışlarına olduğu gibi sektöre de olumlu yansıması bekleniyor.

Bu arada Fiba Emeklilik, 2017’yi bireysel emeklilik tarafında 500 milyon liraya yakın fon büyüklüğü, 147 milyon lira prim üretimi ile kapatarak kârlı bir yıl geçirdi. Şirketin 20 milyon liranın üzerinde kârı bulunuyor. Bireysel emeklilik sektöründe yeni kurulan bir şirketin kârlılığa geçişinin 7-8 yılı bulduğu düşünüldüğünde Fiba Emeklilik’in kısa bir sürede kâra geçmesi dikkat çekiyor. Öztürkoğlu, kuruldukları günden bu yana hedeflerinin kârlı üretim yapmak olduğunu söylüyor. Şirketin kurulduğu 2012 yılından bu yana gerek yurtdışında gerek içerideki ekonomik ve siyasi gelişmeler düşünüldüğünde böyle bir ortamda kârlı üretim yapmak önem taşıyor. Gelir ve gider dengesine dikkat ettiklerini belirten Öztürkoğlu, “Sağlam adımlarla ilerledik. Bu da bize kâr ettikçe harcama yapısını getirdi. Bir de operasyonlarımızı kolaylaştırmak için teknolojiden yararlandık. Rutin işlemlerimizi robotlar yapıyor. Örneğin, başka şirketten aktarımları robotlar gerçekleştiriyor. Bunun gibi tarif edilebilir işlemleri robotlara yaptırıyoruz. Bu arada, endüstri mühendisleri şirketin bütün iş akış süreçlerini çiziyor. Bu süreçleri nasıl daha iyileştiririz diye bakıyoruz” diyor.

Sektörün en genç oyuncularından Fiba Emeklilik, teknolojik altyapısı ve yenilikçi ürün-hizmet yaklaşımıyla bu anlamda sektörde fark yaratıyor. Üç yıl önce CRM yatırımını yapan şirket, bunun meyvelerini daha yemeye başlamamış. Ancak, hem müşteri sayısının artması hem de müşteri memnuniyetini ön plana koyan yaklaşımıyla önümüzdeki yıllarda bu yatırımın meyvelerini almaya başlayacaktır. Öztürkoğlu, sahadaki satış danışmanlarının ya da çağrı merkezindeki çalışanların, bir müşteriyle konuşmadan önce, bu müşterinin daha önce kaç kez arandığı ya da mevcut fon büyüklüğünün ne olduğu gibi bilgilere sahip olarak görüşme yapabildiğini ve bu bilgilerle daha mutlu bir müşteri grubu oluşturabildiklerini söylüyor.
 
 
GETİRİSİ EKSİDE OLAN MÜŞTERİ TAKİP EDİLİYOR
 Öztürkoğlu, fon getirilerine kafayı taktıklarını vurguluyor. Bunun için Özyeğin Üniversitesi’yle yaptıkları işbirliği ile ömür boyu varlık dağılımı konseptini ortaya koyduklarını anlatıyor. Bireysel emeklilik katılımcılarının yılda 6 kere fon dağılımını değiştirme hakkı bulunuyor. Ancak, katılımcılar ortalama yılda iki kez bu hakkını kullanıyor. Oysa her ne kadar uzun vadeli bir yatırım olsa da daha iyi getiriler için piyasalardaki hareketlere göre fon dağılımını değiştirmek gerekiyor. Yaş grupları bazında müşterilerinin almaları gereken piyasa risklerini belirlediklerini anlatan Öztürkoğlu, müşterilerine fonlarını değiştirmeleri konusunda hatırlatmalar yaptıklarını söylüyor. Böylece,
Fiba Emeklilik müşterilerinin fon değişim oranı 4-5’e çıkmış.

Bu arada Hazine, mevzuat değişikliğine giderek bu yıl portföy şirketlerine fon değişim hakkı tanıdı. Bunun için katılımcıların portföy şirketine yetki vermesi gerekiyor. Bireysel emeklilik katılımcılarının sisteme üye olurken hangi fonları seçtiyse orada kaldığını kaydeden Öztürkoğlu, bu durumun artık değişeceğini ifade ediyor.
“Her pazartesi ‘ana parada ekside olan müşterilerimiz kimler?’ diye soruyorum. Bu müşterilerimizi takip ediyoruz” diyen Öztürkoğlu, müşteri sayılarının artmasıyla beraber bu konuda teknolojinin imkânlarından yararlandıklarını söylüyor. Bunları yapmalarının amacını ise şöyle açıklıyor: “Biz buralarda farklılaşmak istiyoruz. Küçük birikimleri olan tasarruf sahiplerine profesyonel hizmet vermek istiyoruz. Müşterilerimizi emekliliğe giden yolda onları hazırlayan şirket olmalıyız. Yani iyi bir emeklilik geliri kazanabilmesinde profesyonel yardımcılık yapmamız gerekiyor. Kurumsal bütün faydaları müşterimize yansıtmalıyız. Bu nedenle 12 portföy yönetim şirketiyle çalışıyoruz.”

Bu arada, start-up’ları da radarına alan Fiba Emeklilik, müşterilerin en fazla kullandığı uygulamaların içinde yer alarak onların kendilerine daha rahat ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor. Teknolojideki hızlı değişimin etkisiyle 5 yıl sonra herşeyin çok farklı olacağını söyleyen Öztürkoğlu, hayat ve emeklilik sözleşmelerini internet üzerinden de sattıklarını anlatıyor.

“Fiba Emeklilik bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da butik fon yönetimi ve müşteri hizmeti anlayışını sürdürerek sektörde sağlam adımlarla büyümeye devam edecek” diyen Öztürkoğlu, hedeflerinin hiçbir zaman pazar payı olmadığını vurgulayarak, müşterisini değerli hissettiren bir şirket olmak istediklerini söylüyor. Diğer yandan, bu çabalarının sonucunda da 5 yıl sonra sektöründe ilk 5’i zorlayan bir şirket olabileceklerini kaydediyor. Sektörün genç ve hızlı büyüyen şirketlerinden Fiba Emeklilik’in önümüzdeki dönemde atacağı adımlar izlenmeye değer.
 
HİSSE FONLARIN GETİRİSİ YÜZDE 50’Yİ BULDU
 Bireysel emeklilik fonlarının getirilerinin 2017 yılında oldukça iyi olduğunu ifade eden Öztürkoğlu, 2018 yılına ilişkin de olumlu beklentilere sahip. Fon türleri itibariyle bakıldığında endeks hisse senedi fonlarının ortalama 2017 yılı getirisi yüzde 50’yi aşıyor. Esnek emeklilik fonlarının ortalama getirisi ise yüzde 14 ile 35 arasında değişiyor. Fon sepeti fonları ve karma fonların getirisi yüzde 26’yı bulurken, altın fonları yüzde 18, para piyasası fonları yüzde 11, standart fonlar ise yüzde 8 getiri sağladı. Katılım fonlarının getirileri ise yüzde 12 ile 28’i buldu.
 
18 YAŞ ALTI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA GÜNDEMDE

1 Ocak 2017 itibariyle çalışan sayısı 50-100 olan şirketler, 1 Temmuz’da da 10-50 çalışanı bulunan şirketler otomatik katılım kapsamına giriyor. Sektörde ise bu yıl otomatik katılım uygulamasıyla 4.5 milyona yakın kişi bireysel emeklilik sistemiyle tanışacak. Ancak, bunların kaçının sistemde kalacağını yılsonundaki verilerde göreceğiz. Çünkü, otomatik katılımla sisteme girenlerin çıkış oranı yüzde 60’ı buluyor. Erol Öztürkoğlu, çıkış oranlarına yerine sistemde kalanlara bakmak gerektiğini belirterek, “Otomatik katılım uygulamasıyla bugüne kadar sistemi 8 milyon kişi girdi. Ancak, bunların 3.2 milyonunun poliçesi devam ediyor. Üç yılda bireysel katılımla sisteme üye olan kişi sayısı otomatik katılımla geldi. Aslında sektör 2017 yılında normalde 2020’de ulaşacağı seviyelere otomatik katılım sayesinde geldi. Bu anlamda bakarsak otomatik katılımın pozitif etkisi var” diyor. Bireysel emeklilik sisteminin bir tasarruf ürünü olduğuna dikkati çeken Öztürkoğlu, tasarrufun bireylerin harcamalarından arta kalan kısımla yapıldığını, sistemin faydalarının görülmesiyle otomatik katılımdan çıkış yapanların da yeniden üye olabileceğini söylüyor.
Bu arada, 18 yaş altının da sisteme katılımı konusundaki yasa tasarısı gündemde. İnsan ömrü uzuyor, kişilerin emeklilik dönemlerinde alacağı maaş süresi uzuyor. Bu nedenle tasarruf ihtiyacının her geçen gün daha fazla arttığını belirten Öztürkoğlu, tasarruf bilincinin genç yaşlarda kazandırılmasının önemini vurguluyor. Bireysel emeklilik katılımcılarının yüzde 34’ü 35-44, yüzde 27’sı 25-34 yaş aralığında. Yüzde 24’i 45-55 yaş, yüzde 9’u 56 yaş ve üzerinde bulunurken, yüzde 6’sı 25 yaşın altında.