Fed tutanakları faiz artırımı için ne diyor?

0
27

Ünlü yatırımcı Muhammed El-Erian, Fed’in dün açıklanan toplantı tutanaklarını değerlendirdi.

El-Erian’ın Bloomberg News’a yaptığı değerlendirme şöyle;

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 28-29 Nisan’da gerçekleştirdiği toplantının dün açıklanan tutanaklarında şu noktalar öne çıkıyor:

1- Fed yetkilileri, son ekonomik yavaşlamanın bir kısmını “geçici faktörlere” dayandırıyor ve bu faktörlerin muhtemelen hem geçici hem de düzeltilebilir olduğunu düşünüyor. Bu tanımlama ayrıca, “kısmen veya hatta büyük ölçüde geçici” olarak görülen hanehalkı harcamalarına da uygulanıyor. Yetkililer, “reel ekonomik faaliyetin genişlemeyi ılımlı bir hızda başlatacağını ve işgücü piyasası koşullarının daha da iyileşeceğini” beklediklerini söylediler.

2- Uluslararası görünüm ABD ekonomisine yardımcı olmuyor. Fed yetkilileri, “dış ekonomik ve finansal gelişmelerin”, “potansiyel aşağı yönlü riskler” oluşturduğunu kaydediyorlar ve özellikle Yunanistan ve Çin’den bahsediyorlar. Dahası, yetkililere göre, son kısmi geri çekilmeye karşın, doların değer kazanması “muhtemelen bir süre ABD’nin net ihracatını ve ekonomik büyümesini kıstılayan faktör olmaya devam edecek.

3- Fed yetkilileri yüksek fiyatlar konusunda rahat kalmaya devam ediyor ve enflasyon oranının Fed’in yüzde 2 olan hedefine doğru “kademeli yükselmesini” bekliyor. Deflasyon ya da yüksek ve istikrarsız enflasyonun somut riskler oluşturmadığı düşünülüyor.