FED ne yapacak? İşte uzman yorumları…

0
43

Dün ABD’den gelen tüketici güveni ve FED imalat endeksi verilerinin beklentilerin altında kalması, Yunanistan ile ilgili tansiyonun düşmesi piyasalara nefes aldırmış durumda. Dolar içeride 2.66 TL’ye kadar gelirken, euro/dolar paritesi 1.10’a yükseldi.
 
Piyasalardaki bu iyimser hava FED’in bu akşam saat 21.00’de açıklanacak toplantı sonuçlarından, faiz artırımı konusunda hızlı davranmayacağına yönelik bir mesaj geleceği beklentisinden kaynaklanıyor.

>> ABD’nin büyümesi beklentilerin çok altında
 
Öte yandan, ABD 1. çeyrek büyümesinin ise yüzde 1 (önceki yüzde 2.2) olması bekleniyor.
 
Analistler, FED’in bu akşamki açıklamalarında faizlere ilişkin bir aksiyon beklemiyor. Global Menkul Stratejisti Gökhan Uskuay, FED’in önümüzdeki dönem ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerinin piyasalara yön vereceğine dikkat çekti. FED, ikinci çeyrek büyümesine ilişkin olumsuzluğa işaret etmesi durumunda piyasalar, faiz artırımının eylül kalacağını gündemine alacak. Ancak, bu yönde bir sinyal gelmemesi durumunda haziran ayı masada kalacak.

>> Dolar 2 ayın en düşük seviyesinde

HAZİRAN PAS MI GEÇECEK?
ALB Menkul Araştırma Uzmanı Onur Altın da FED toplantısıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
“FED’in herhangi bir faiz değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. Ancak, FED’in faiz projeksiyonlarına dair vereceği mesajlarla toplantıdan çıkacak sonuçların satır aralarında faiz artışı beklentilerinin haziranı pas geçip geçmeyeceğini takip edeceğiz. Mayıs ayında toplantı olmadığını düşündüğümüzde haziranın pas geçilmesi halinde piyasa beklentilerinin FED faiz artırımı için eylül ve ekim dönemine kayması halinde dolar dünyadaki tüm para birimleri karşısında satış yeme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.”