Evdeki laboratuvar

0
159

Kişiselleştirilmiş sağlık son yıllarda dünyada giderek önem kazanıyor. Laboratuvar hizmetinin genelde kişilerin sabahları aç karnına hastanelerde aldığı hizmet şekli olduğuna değinen Elab laboratuvarın kurucusu Dr. Aytaç Keskineğe, klinik biyokimya, mikrobiyoloji ve genetik dallarında butik laboratuvar hizmeti veriyor. 2002 yılında kurulan Elab’ın ortaya çıkma fikriyle ilgili hep bu alanla ilgili bir şeyler yapma isteğinin etkili olduğundan bahseden Keskineğe, yaklaşık üç yıl kadar başka firmalarda çalıştıktan sonra kendi laboratuvarını açmaya karar veriyor.  İstanbul’da butik laboratuvar hizmeti alanında ciddi bir açık olduğuna değinen Keskineğe, Elab laboratuvar için “Kişiselleştirilmiş laboratuvar” hizmetini kendilerine amaç ediniyor.

Elab’ta verilen hizmetle ilgili, “İlk defa elaman göndererek laboratuvar hizmetini kişinin arzu ettiği yere taşımaya başladık” diyen Keskineğe hizmetin artılarını ise şöyle sıralıyor: “Kişinin laboratuvara gelmesi yerine görevli elemanın evine gelmesi sayesinde birincisi fiyat farkını ortadan kaldırdık. İkincisi, elektronik ortamı aynı şekilde kişinin evinde de kurarak tüplerin etiketlenmesi barkotlaması, sigorta provizyonları işlemlerinin alınmasını sağlayarak bütün hizmeti mobil hale getirdik.” Şirket, kişilerin internetten bağlanıp sonuçlarını takip etmelerini ve kendi sonuçlarını alıp dosyalamaları gibi web tabanlı çözümlerde üretiyor.

Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplam 11 farklı lokasyonda şube bulunuyor. Yurtdışındaki yatırımlara da devam edeceğine değinen Elab laboratuvar Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Başarır, özellikle Balkan ülkeleri odaklı olduklarını söylüyor ve şöyle devam diyor: “İlerleyen dönemlerde Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan önümüzdeki beş yıl içinde sırayla girmeyi planladığımız pazarlar.” Türkiye’de ise şube sayısını Elab’ın standartına uygun bir “franchising modeli” ile arttırmak düşünülüyor. Bunun yanı sıra yapılmasını istedikleriyle ilgili Başarır, “Tam teşekküllü diagnostik tanı merkezi haline gelebilmek için de radyoloji yatırımı yapacağız. Onun için de Türkiye’de bir veya iki tane radyoloji merkezi çatımızın altında açmayı planlıyoruz” diyor.
Elab ile ilgili verilen hizmetleri Başarır temelde ikiye ayırıyor: Klinik kimya ve genetik hizmetleri. Genetik laboratuvar hizmetini 2017 yılında verilmeye başlandı. Keskineğe, “Genetik bölümü açılırken 1,5 milyon dolar civarında yeni bir yatırım yapıldı. Sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyor. Önümüzdeki beş yıllık planda yeni yatırımlar için ortalama 5 ila 7 milyon dolarlık bir bütçe ayrılması söz konusu.  Elab’ta aynı zamanda özel sağlık sigortaları ile bir takım kurumlara yerinde hizmet veriliyor. Çalışanlar işyerinden ayrılmadan laboratuvar hizmetine ulaşabiliyor.

Özellikli genetik testler alanında da çalışmalar yürüten Elab laboratuvar, “Harmony Prenatal Test” hizmeti de veriyor. Hamilelerde uygulanan bu test ile kan örneğindeki DNA’sı analiz edilerek, Down sendromu gibi bir takım kromozomsal bozuklar var mı kontrol ediliyor. Bu sayede cerrahi işlem gerektiren amniyosenteze gerek kalmıyor. Başarır, “Buradaki en önemli konu aslında bu teknolojinin Türkiye’ye transfer edilmesi ve testin kendi imkanlarımızla ülkemizde yapılabilmesi aslında.”

Son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda oldukça hassas olduğuna dikkat çeken Keskineğe, “Testlerin yurtdışına gidilmesi istenmiyor. Bizde bu yatırım ile testlerin hiçbirinin yurtdışına gitmesine ihtiyaç olmadan burada teknoloji transferi ile aynı işlemin yapılmasını sağlayabiliyoruz” diyor. Elab’ta diğer yandan kişinin genetik yapısına uygun sağlıklı beslenme testleri de yapılıyor.