Euro Bölgesinde yıllık enflasyon yılın düşüğünde

    0
    24

    Euro Bölgesinde yıllık enflasyon, bu yılın haziran ayında yüzde 1,3’e gerileyerek yılın en düşük seviyesini gördü.
    Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde mayıs ayında yüzde 1,4 olan yıllık enflasyon mayısta yüzde 1,3 olarak ölçüldü. 

    Yıllık enflasyon mayı ayında da yüzde 1,9’dan yüzde 1,4’e gerilemişti. Böylece azalışını ikinci ayda devam ettiren yıllık enflasyon verisi, yüzde 1,2’lik piyasa beklentisinin ise hafif üstünde gerçekleşti.

    Euro Bölgesinde haziran ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, yıllık enflasyon en yüksek yüzde 1,9 ile enerjide gerçekleşti. Ancak enerji fiyatlarındaki artış mayıs ayındaki yüzde 4,5’ten daha az oldu.

    Enerjiyi yüzde 1,6 ile hizmetler, yüzde 1,4’le gıda, alkol ve tütün ürünleri ve yüzde 0,4’le de enerji dışı sanayi ürünleri izledi.

    Tek Para Birliğinde haziran ayında öncü çekirdek enflasyon ise yüzde 1’lik piyasa beklentisinin üzerinde yıllık yüzde 1,1 arttı.

    Haziran ayı enflasyonuna ilişkin detaylı veriler 17 Temmuz’da açıklanacak.

    Öte yandan, Euro Bölgesinde para politikasını yürütmekten sorumlu olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Banka, bu doğrultuda aylık 60 milyar avroluk varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.