Euro Bölgesi’nde imalat PMI 6 yılın zirvesinde

    0
    28
    Euro Bölgesinde mart ayı öncü bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 56,7 puanla 71 ayın en yüksek seviyesine çıktı. 

    Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics’in öncü verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI şubatta 56 iken bu ay 56,7 puana yükseldi. Böylece son 71 ayın en yüksen seviyesini gören endeks, 55,8 puanlık piyasa beklentisinin de üstünde gerçekleşti.

    Euro Bölgesinde mart ayı öncü imalat sanayi PMI, şubat ayındaki 55,4 puandan 56,2 puana ve hizmet sektörü PMI da 55,5 puandan 55,6 puana yükseldi. 

    Almanya’da ise mart ayı öncü bileşik PMI 56,1 puandan 57 puana, hizmet sektörü PMI 54,4 puandan 55,6 puana çıktı. İmalat sanayi PMI verisi ise 56,8 puandan 58,3 puana yükseldi.

    Mart ayında yaklaşık 6 yılın en yüksek seviyesine çıkan PMI verilerinin ön dökümü, Euro Bölgesinde büyümenin daha da ivme kazandığına işaret etti.

    Ayrıca verilere göre, imalat sanayi ve hizmet sektöründeki firmaların artan siparişleri nedeniyle yaklaşık on yılın en iyi istihdam artışı gerçekleşti. 

    Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.