Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyet ivme kaybetti

    0
    20
    Avro Bölgesi’nde ekim ayı nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 56 puana geriledi.

    Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics’in nihai verilerine göre, eylülde 56,7 olan Avro Bölgesi bileşik PMI, geçen ay 56 puana indi. Söz konusu endeks, öncü bildirimde 55,9 puan olarak açıklanmıştı. 

    Avro Bölgesi’nde ekim ayı nihai hizmet sektörü PMI ise öncü verideki 54,9 puandan 55 puana revize edildi. 

    Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya’da ekim ayı nihai bileşik PMI, 57,7 puandan 56,6 puana ve hizmet sektörü PMI 55,6 puandan 54,7 puana indi.

    Avro Bölgesi’nde üretim artışı hafif azaldı ancak son 6,5 yılda en hızlı kaydedilen üretim arasında kaldı. Son 10 yılın en iyi iş oluşturma hızı da yakalandı. 

    IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Avro Bölgesi büyüme hızı, 4’üncü çeyreğin başında güçlü ivmeyi korudu. Ekim ayı PMI, 3’üncü çeyrekte görülen ortalamayı yakaladı ve bölgede 2017’nin son çeyreğinde 0,6 ve ya 0,7’lik bir büyümeye işaret etti.” ifadelerini kullandı.

    Williamson, siyasi belirsizliğin ve daha güçlü para biriminin, gelecek yıl için iş iyimserliği üzerinde çok ufak bir etki yaptığını ve bunun da güvenin artmakta olduğu anlamına geldiğini kaydetti.

    Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Avro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.