​Ertem: Erken seçim olasılığı görmüyorum

0
19

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem NTV canlı yayında soruları yanıtladı.

Ertem, dolarda düzeltme yaşanabileceğini tahmin ederken “Borsanın bundan daha fazla düşeceğini sanmıyorum” dedi. Ertem, Merkez Bankası yönetiminde hedefin açık ve net olduğunu söyledi.

Cemil Ertem, dolar/TL kurunun mevcut seviyesinin bir sorun teşkil etmediğini, Fed’in ABD seçimleri öncesinde faiz artıramayacağını ve bu durumun Türkiye için olumlu bir gelişme olacağını ifade etti. Ertem, dolar/TL kurunda ve tahvil faizlerinde bu seviyelerde bir “düzeltme” gelebileceğini söyledi.

Ertem, “Erken seçim olasılığı yok görüyorum” şeklinde görüşünü ifade ederken, ekonomi yönetiminde ve stratejisinde, para ve maliye politikalarında hükümet değişikliği olsa dahi niteliksel veya kısmi bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Hazine müsteşarlığı gibi yapılamayan atamalara ilişkin olarak Ertem, Merkez Bankası konusunda atılan benzer adımların bu atamalarda da atılacağını ifade etti. Ertem, “Artık ekonomi kurumlarına atamalar daha rahat yapılacak” dedi.

Ertem kongre kararına ilişkin şunları söyledi: “Siyasi karar alma mekanizmalarını daha etkin hale getirecek, siyasi belirsizliği daha da ortadan kaldıracak bir karar ve dönüşüm olarak bakabiliriz. Piyasaların bu saatten sonra kararı olumlu karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Daha istikrarlı ve kararlı bir sürece girebiliriz. Kurun ne kadar hızlı çıktıysa o kadar da hızlı geriye gitme ihtimali olduğunu görüyorum. Bu AKP’nin iç mekanizmalarını daha da iyileştirmek için yaptığı bir siyasi iç hareket. Bunu ekonomi yönetimini etkileyecek bir durum olarak görmüyorum. Türkiye’nin cari açığını finanse edebilecek uluslararası imkanlar şu anda var. Merkez Bankası konusunda hiç bir endişe yok, ekonomi yönetiminde bir değişiklik beklemiyorum. Hükümet değişikliği olursa ekonomi yönetiminin, ekonomi stratejisinin devam edeceği görüşüm var”