Erol Bilecik: En büyük 500 şirketin yarısı listeden düşebilir

0
56

TÜSİAD yeni başkan adayı Index CEO’su Erol Bilecik, ekonomik görünüme ilişkin gelecek beklentilerini paylaştı. Bilecik,yeni yılın ilk yarısından değil ama ikinci yarısından ümitli. Satınalma peşinde olduklarını açıklayan Bilecik, fırsatları yakından izlediklerini, yeni yılda yatırımda hız kesmeyeceklerinin sinyalini verdi.
Dijital dönüşümün önemine dikkat çeken Bilecik, “Önümüzdeki yıllarda dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen şirketler sahneden silinecek. Üretimde verimliliği artırmak için 4.0 olmazsa olmaz. En büyük 500 şirketin belki yarısı bu dönüşümü gerçekleştiremeyip değişecek. Bundan bir 10 yıl önce listede var olup şimdi olmayanlar gibi…” dedi.

Bilecik, 2017 için Dünya’dan Özlem Ermiş Beyhan’ın sorularını şu ifadelerle yanıtladı:

Buradan baktığınızda 2017 yılının nasıl gelişeceğini öngörüyorsunuz?
Her yıl bir umutla başlar. Umutların biraz daha revize edildiği bir 2017 görünüyor gibi. Çok temel, çok makro problemler malesef ortada. Global dünyada bir iklim değişikliği var. İşte ABD seçimi, önümüzdeki dönemde Avrupa’d ayapılacak 7 ya da 8 seçim, bu seçimlerin etkileri… Burada belirsizlikler var. Bizim iç yapımıza baktığımızda terör en önemli sorun, bunun nasıl çözüleceğine dair yanıtı siyasilerden bekliyoruz ama işdünyası olarak bu noktada elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu her zaman söylüyoruz. Haliyle komşu ülkelerle yaşadığımız sorunlar, onların iç sorunları ve zaman zaman resmin bir parçası olma durumunda kalışımız… Bütün bunlar nedeniyle 2017’yi güzel cümleler kuracağımız bir yıl olarak görmüyoruz. Yılın ilk yarısını hızlıca atlatıp ikinci yarı yıla daha umutla bakmayı istiyoruz.

Siz de mi ilk 6 ayı kayıp olarak görüyorsunuz?
Görmemek gerek. Böyle bir hakkımız olmadığını düşünüyorum. Ama ikinci yarıdan daha ümitliyiz. Kendi bütçe planımızda ikinci yarıda vitesin biraz daha artacağı bir süreç öngörüyoruz. Biz de vitesi ikinci yarı artıracağız. Sektörümüzde zaten cironun yüzde 40’ı ilk yarı, yüzde 60’ı ikinci yarıda yapılır. Bu yıl ise bu oranın yüzde 30 ilk yarı, yüzde 70 ikinci yarı olacağını öngörüyoruz. İnşallah bu parlak bir 100 olur, sönük bir 100 olmaz. Biz sektör olarak en şanslı sektörlerden biriyiz hendislik yapmamak gerekir. Dolarla alıp dolarla satmak, dolarla alıp euroya geçmek… Bunlardan kaçınmalı, kaynağınız neyse onunla satacaksınız. Dövizle kredi aldıysanız TL’ye geçilmeli. Her dönem önemli ama bu dönem ekstra önemli.

Riski burada nede görüyorsunuz?
Burada bütün mesele çarkların yavaşlamaması. 2017’de 3’ün altında bir büyüme risk faktörüdür. Türkiye’nin arka arkaya yüzde 4-5’lerde büyüyeceği birkaç yıbu anlamda.

Şu anda şirket yönetiminde yapılabilecek en doğru ve en yanlış hareket nedir sizce?
Her endüstri için farklı tabii ama biz iş ortaklarımıza şu dönemde mali disiplinlerini en üst seviyeye getirmelerini öneriyoruz. Şu anda herkesin bütçe yapıyor olması gerekiyor. Sadece büyük şirketler değil küçük yapıların hatta buna daha çok ihtiyacı var. Kredibilite son derece önemli. Finansal mülın pek çok sorunun ilacı olacağını düşünüyorum. Umarım böyle büyümeleri konuşur noktaya geliriz.

2017 için dolarda nasıl bir seyir öngörüyor ve bütçeliyorsunuz?
İlk yarı yine bir dalgalanma bekliyoruz açıkçası. Nisan sonuna kadar bu dalgalanmaların devam etme ihtimalini biz de fikren satın almış vaziyetteyiz. Ondan sonrası daha stabil bir düzen olur. Hiçbir şekilde bu volatilite sürekli devam edemez, o zaman kristal vazo kırılır ki böyle bir şey olamaz.”