​Erken seçim için 3 senaryo

0
20

Meclis’ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. Ak Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırabilir.
 
Ankara kulislerinde en çok merak edilen, bu seçeneğin devreye alınması halinde MHP’nin tavrının ne olacağı. MHP’nin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu’na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara’da konuşuluyordu.
 
Bu ihtimal hayata geçerse AK Parti, milletvekili çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, Meclis’ten seçim kararını çıkartabiliyor.
 
Ancak MHP’nin pozisyonu, her koşulda genel kurul salonuna girmek yönünde. Bu durumda AK Parti’nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP’nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.
 
“Azınlık hükümeti kurulması” ikinci bir yol. Başbakan Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP’den destek isteyebilir.
 
Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Erdoğan’ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak” sözleri, “MHP kapıyı kapattı” şeklinde yorumlanmıştı.
 
Son açıklamalar, MHP’nin şimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini gösteriyor.
 
Son seçenek ise, seçim hükümeti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir.
 
Eğer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.