Erdoğan’dan Putin’e özür yanıtı

0
26

Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International’a konuştu. Erdoğan; “Hava sahamızı ihlal eden Rusya’dan özür dilemeyeceğiz. Özür dilemesi gerekenler hava sahamızı ihlal edenler” dedi.

Erdoğan daha önce de Suriye sınırındaki Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili “Aynı ihlal bugün gerçekleşse aynı tepkiyi veririz” demişti.

Erdoğan, bu süreçte duygusal açıklamalar yapmanın doğru olmadığını, projelerin durdurulmasının siyasilere yakışmayacağını da ifade etti. 

Erdoğan’ın sabahki konuşamasında öne çıkan diğer ifadeler şöyle:

“TÜRKMEN BÖLGESİNDE DAEŞ YOK, KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN”
DAEŞ’le mücadele adı altında Türkmen köyleri bombalanıyor. Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu yerde DAEŞ yoktur, kimse kimseyi kandırmasın. 

Dün de iki insani yardım götüren tır bomlanmak suretiyle yandı. 3 kişi şehit… Şimdi bütün bunlarla beraber ne diyorlar, biz DAEŞ ile mücade ediyoruz. Kusura bakmayın DAEŞ ile mücadele ettiğiniz yok. Oradaki Türkmen kardeşlerimizi, Suriye vatandaşlarını öldürüyorsunuz. DAEŞ’in en büyük destekçisi Esed rejimidir. 

DAEŞ’TEN PETROL ALINIYOR İDDİASINA YANIT: YAZIKLAR OLSUN
Diyorlar ki, Türkiye DAEŞ’ten petrol alıyor. Yazıklar olsun. Türkiye’nin petrolünün de, doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Bu iddiayı ortaya atanlar ispatla mükelleftir. DAEŞ çıkardığı petrolü Esed’e satıyor. parayı da oradan alıyor. Para kaynağı da belli. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. DAEŞ’in finans gücünün ardında bir yere aranacaksa Esed rejimi olmalıdır. 

“AYNI İHLAL BUGÜN YAPILSA TÜRKİYE BU KARŞILIĞI VERMEK DURUMUNDADIR”
Daha önce ilan ettiğimiz angajman kuralları gereği sınır ihlallerine anında karşılık veriyoruz. Bu izinleri önceden verilmiş otomatik bir tepkidir. Daha önce de benzer olayları yaşadık. Tüm ikazlara rağmen milliyeti belli olmayan uçağın ihlali üzerine bu kurallar işletilmiştir. Beş dakika içinde 10 uyarı yapılıyor. Sesli olarak da bu uyarılar televizyonlarda yayınlanıyor. Uçağın hangi ülkeye ait olduğu olaydan sonra anlaşılmıştır. Bu olay bizi üzmüştür. En başından beri kimse ölmesin diye uğraşıyoruz. Buna rağmen Rusya tarafından yapılan açıklamaları, konu ile ilgisi olmayan tepkileri üzüntüyle takip ediyoruz. Bizim Rusya ile stratejik ortaklıklarımız var. Bu birlikteliğimiz dayanışmayı gerektiriyor. Bölgede yeni gerilimler çıkarmak istemiyoruz. Rusya’yı hedef almak için herhangi bir nedenimiz yok. Rusya ile Suriye konusunda anlaşamamız başka bir şeydir, angajman kurallarını işletmek başka bir şeydir. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine bu karşılığı vermek durumundadır.