Erdoğan: DAİŞ’i Cerablus’tan attık

0
27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Çin’in Hangcou kentinde basın toplantısı düzenledi.

“Suriye krizine değinen Erdoğan “Suriye krizi bir yandan ülke içinde can kayıpları ve terör örgütlerinin faaliyetleri, diğer yandan da tetiklediği sığınmacı dramıyla dünyanın kanayan yarası olmayı bugün de sürdürüyor. Batı ülkelerinin bilhassa sığınmacı sorununda takındıkları güvenlikçi ve hatta ırkçı tavır insanlık adına utanç vericidir. Şu an itibarıyla Suriye’de öldürülenlerin sayısı 600 bini aşmıştır. 600 bin insanın öldürüldüğü bir yerde hala katil Esed’in görevinde kalmasını, durmasını savunmak bana öyle geliyor ki insanlık adına bizler için utanç vericidir.” dedi. 

FETÖ örgütünün, Türkiye dışında 170 ülkede daha faaliyet gösteren küresel bir şebeke olduğu hatırlatan Erdoğan “Dini inanç, eğitim ve hayırseverlik gibi insani duyguları, ticari ilişkileri istismar ederek kendisine alan açan bu örgüte karşı tüm dünyayı duyarlı olmaya davet ediyorum.” dedi.

“TERÖRE KARŞI DERHAL MÜCADELE BAŞLATILMALI” 
Erdoğan DAİŞ’i, PKK’yı, PYD, YPG’yi, FETÖ’yü ayrı tutan anlayışın reddedilmesi gerektiğini belirterek tüm terör örgütlerine karşı ilkeli bir mücadeleyi derhal başlatmak gerektiğini söyledi.

Erdoğan “Biz, ne pahasına olursa olsun terörizmle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürmekte kararlıyız. Gerek Cumhurbaşkanı olarak şahsım, gerekse hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Türkiye’nin Cerablus Operasyonu bu konudaki kararlılığının ifadesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkemizde ilan edilen Olağanüstü Hal sadece, FETÖ yapılanmasıyla daha etkin ve süratle mücadele etme, bu doğrultuda gereken yeniden yapılanma çalışmalarını yürütme amacına yöneliktir.” diye konuştu. 

HALEP’TE ATEŞKES İÇİN ÇALIŞIYORUZ” 
Erdoğan “Suriye’yle ilgili olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile görüşmelerimiz oluyor. Şu anda fiili olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile işbirliği söz konusu değil. Koaliyon güçleriyle işbirliğimiz var. Bu da NATO güçleriyle oluşuyor. Şimdi Rusya ile Halep bölgesinde işbirliğini geliştiriyoruz. Bölgede ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışma içindeyiz. ABD, Rusya, Türkiye dışişleri bakanlığı düzeyinde çalışıyor. Kurban Bayramı öncesi bu ateşkes sağlansın, Halep halkı bombalardan kurtulsun istiyoruz.” dedi. 

“CERABLUS’TAN DAİŞ’İ ATTIK”
Erdoğan Suriye’nin kuzeyindeki operasyonların, Suriye’nin toprak bütünlüğüne Türkiye’nin bir müdahalesi olmadığını belirterek “Tamamıyla ilk etapta Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus’tan maalesef aylardır bizim topraklarımıza roketatarlarla atışlar yapılmaktadır. En son bir düğünde ne yazık ki 14 yaşındaki bir çocuğun bedenine bombalar bağlanmak suretiyle düğünde patlatılmış ve bunun neticesinde 56 kişi ölmüştür, 100’e yakın da yaralı var. Bu olay, bizim için kesin bir başlangıç olmuştur.”

Erdoğan: “Cerablus’a Suriye’deki Cerablus’un halkı olan ılımlı muhaliflerle beraber girdik ve o ılımlı muhaliflerle beraber girmek suretiyle Cerablus’tan DAİŞ’i atmış olduk. Şu anda Cerablus’ta DAİŞ yok, tamamıyla boşaltıldı oralar. Şimdi oraya Cerablus’un kendi insanı yerleşti. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan Cerablus sakinleri, artık güle oynaya çocuklarıyla oraya yerleşmiş durumdalar” dedi.