‘Enflasyonu yenmeden faizleri düşüremeyiz’

0
66

Bilecik, “Enflasyonu yenemeden faizleri düşürmemiz mümkün değil.” dedi ve gemi benzetmesinde bulunarak şöyle dedi:
“Bu tek gemide olduğumuz bir oyun. Geminin hızının yükselmesini sağlamamız gerekir. Eğitim ve iş gücü reformlarının bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Bunlar istihdamı ilgilendiren noktalar.”
Öte yandan Bilecik, Türkiye’nin yeni bir öyküye ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Türkiye, 2002-2007 AK Parti’nin ilk döneminde müthiş bir öykü yarattı.” diyen Bilecik, şu değerlendirmede bulundu:
“Bir Türkiye öyküsü doğdu. Şimdi Türkiye’nin yeni bir öyküye ihtiyacı var. Bu acı ama gerçek değil, gerçeğin ta kendisi ve güzel bir gerçek. Biz bunun teknoloji alanından gelebilecek, özellikle içinde Sanayi 4.0’ı barındırabilecek, Türkiye’nin teknoloji yatırımını ön plana alabilecek bir noktadan çıkabilme ihtimalini çok yüksek görüyoruz. Acaba Türkiye’nin öyküsü katma değeri yüksek teknoloji alanından mı çıkar? Böyle bir hedefi daha sıklıkla konuşmamız gerekir.”
Türkiye’nin güçlü kurumlara sahip olması gerektiğine işaret eden Erol Bilecik, sözlerini şöyle tamamladı:
“Merkez Bankasından BDDK’ya kadar. Hem liyakati yüksek olan hem de gerçekten sürdürülebilir bir güçlü kurum havasında… Verimliliği artıracak yapısal reformları yapmak için varımızı yoğumuzu ortaya koymamız gereken bir süreç var. Dış ilişkilerde daha fazla başarıya ve iyi ilişkilere odaklanan, iyi ilişkilerimizin olması gerekir. Ekonomide iki faktör çok önemli. Bunlardan biri istikrar diğeri ise verimlilik. Bugün iş dünyasında adeta mucizeler yaratılıyor. Çift haneye oturmuş bir enflasyonla mücadele ediyoruz. Hemen hemen her gün kurların aşağıya ya da yukarıya hareket ettiği bir dünyada mücadele ediyoruz. Aynı zamanda sık sık faizlerin, yoğun bir şekilde şikayet edildiği bir dünya içinde mücadele ediyoruz. Bu üçgenden çıkıp işlerimizin bu anlamda büyütülmesi ve karlı bir şekilde yapılması iş dünyasının alkışlanması gereken başarısıdır.”