Enflasyon beklentileri ve Dolar/TL kuruna etkisi

0
44

Investing.com’un haberine göre, 23 Mart’ta Asya seansında 4,0365 ile tarihi rekor kıran USDTRY kuru, geçen hafta 4,0150 seviyesini görmesinin ardından 3,9350’ye kadar sert düşüş yaşadı. 
Yeni haftaya 3,96 seviyelerinde başlayan kur, sakin seyir izlerken gözler yarın açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamlarında.
Enflasyon, 2017’nin son çeyreğinde son yılların en yüksek seviyesine çıkmış ve ardından baz etkisi ile bir miktar gerileme göstermişti, ancak hala çift haneyi koruyan enflasyon, TCMB’nin hedefinin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor.
Şubat ayında aylık %0,73 ile beklenti üzerinde gelen enflasyonun Mart’ta %1 artması beklenirken yıllık enflasyonun da %10,20 gelmesi bekleniyor.
TL’yi etkileyen iç dinamiklerden en önemli kalemlerin başında enflasyon geliyor ve enflasyondaki artışın Mart ayında da beklentileri aşması TL’nin Nisan ayına negatif başlamasına neden olabilir. Bununla beraber yılın 2. Çeyreğinde küresel gelişmelerin gelişen ülke kurlarını zorlaması kırılganlığı yüksek olan TL’nin toparlanmasını engelleyebilir.
USD/TRY kurundaki fiyatlamayı etkileyen dolar bazlı gelişmelerin başında ticaret tarifeleri geliyor. Özellikle ABD ile Çin arasındaki karşılıklı misilleme dolarda baskı yaratırken gelişen ülkeler için de risk taşıyor. Bu nedenle dolardaki düşüş gelişen ülke kurlarında yükseliş sağlayamıyor.
TL bazlı gelişmelerin başında ise yüksek enflasyon ve cari açık geliyor. Hatırlanacağı gibi Mart ayında enflasyondaki artış, Moody’s kararı ve ticaret endişeleri TL’nin değer kaybetmesine neden olurken sert tepki ise cari açık sonrası gelmişti. Yarınki enflasyon rakamlarının beklentilere ne kadar yakın geleceği son derece önemli. Eğer özellikle aylık bazdaki rakam %1’i aşarsa fiyatlama TL negatif olabilir. Bu olasılıkta USD/TRYkurunda yükselişler görülebilir.
Aylık enflasyonun beklentilerin altında kalması ve yıllık bazda da her ne kadar çift hane korunsa da beklenti altında bir rakam, TL tarafında bir miktar toparlanma sağlayabilir ve USD/TRY kurunda bir miktar geri çekilme yaşanabilir.
Mart ayında TL’de yaşanan rekor kayıpların etkisinin enflasyon kanadında da kendini hissettirmesi durumunda fiyatlamalar yine TL negatif olabilir.
USD/TRY kurunun 3,96 yakınlarında fiyatlandığı seviyeden yola çıkarak enflasyon verisi ile beraber görülecek yükseliş hareketinde 3,99; geri çekilmelerde 3,94 seviyelerini takip edeceğiz.