Enerji Kimlik Belgesi zorunluğu 2020’ye ertelendi

0
34

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2 Mayıs’ta başlaması öngörülen binalarda enerji kimlik belgesiz alım-satım ve kiralama yapılamayacağı yönündeki uygulama 2020’ye ertelendi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan binalarda enerji performansı yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikle, “binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya

verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranmasına” dair hükmün uygulanması 1 Ocak 2020’ye ertelendi. Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için enerji kimlik belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık süre 2 Mayıs 2017’de bitiyordu.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) nedir?
Enerji Kimlik Belgesi(EKB), binalardaki enerji gereksinimin ve enerji tüketim sınıfının belirlendiğini gösteren bir enerji performansı rapordur. Bu rapor bir anlamda binanın enerji pasaportu olarak da değerlendirilebilir.

Bina Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulmalıdır. Bu düzenlemenin amacı gerek bina sakinlerinin gerekse binada alım/satım veya kiralama yapacak kişilerin binanın enerji performansı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi, yeni binalar için SMM’ler tarafından mevcut binalar içinse Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri (EVD) tarafından hazırlanır.

Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde yenilenir. Enerji Kimlik Belgesi, binanın tamamı için hazırlanabileceği gibi, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.