Enerji faturası kabardı

0
28

Bir yandan petrol fiyatlarının artması bir yandan yaşanan dövizdeki dalgalanma hızlı artış, ülkenin enerji faturasını hızla artırdı.
Türkiye’nin enerji ithalatı faturası ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 artarak 10 milyar 333 milyon 802 bin dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin yılın ilk çeyreğindeki toplam ithalatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.7 artışla 61 milyar 901 milyon 619 bin dolar oldu.
Geçen yılın ilk çeyreğinde 9 milyar 43 milyon 413 bin doları bulan enerji ithalatı ise bu yıl ocak-mart döneminde yaklaşık yüzde 14,3 artarak 10 milyar 333 milyon 802 bin dolara çıktı.
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, ilk üç ay yüksek seyreden ve varil başına 75 dolar bandına çıkan Brent tipi petrol fiyatlarının söz konusu artışın ana sebebi olduğunu belirtti.
Özdemir, aynı zamanda doğalgaz faturasının da petrol ürünleri fiyatlarına bağlı olduğu için geçen yıla oranla artırdığına işaret ederek, “Bu da Türkiye’nin enerji ithalatını artırıyor. Yani hacimsel olarak değil, değersel olarak petrol ve uluslararası piyasalardaki enerji fiyatlarına ilişkin bir artış söz konusu” dedi.
Özdemir’in verdiği bilgiye göre, yıl sonunda 40 milyar doları aşan bir enerji açığı oluşacağı tahmin ediliyor. Mevsimsel faktörler nedeniyle hacimsel olarak ufak bir düşüş de yaşanabilir.