Enerji Borsası için rekor talep

0
38

Reuters’in haberine göre, Borsa İstanbul’un çatısı altında kurulacak ve enerji borsasını bünyesinde barındıracak olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) özel sektöre açılması planlanan yüzde 40 payı için bugüne kadar 34 şirket başvuruda bulundu.
 
Reuters’a bilgi veren bir EPDK yetkilisi, “Bazı şirketler yüzde 4 hisse istiyor, bazıları ise daha az hisse istiyor. Ancak şu an itibariyle toplamda özel sektöre verilmesi düşünülen yüzde 40’lık payın daha üzerinde bir talep geldi” dedi.
 
EPİAŞ’tan hisse almak için başvuru süresi 29 Ağustos’ta sona erecek. Temmuz ayında, yayınlanan yönetmeliğe göre, özel sektörün payı şirket sermayesi olan 61.6 milyon liranın yüzde 40’ını geçemiyor. Şirketlerin talep edecekleri oranda en fazla yüzde 4 ile sınırlı.
 
EPİAŞ’ın yüzde 30 hissesinin TEİAŞ’a ve yüzde 30 hissesinin BIST’e ait olması öngörülüyor. TEİAŞ’ın hisselerinin bir kısmını BOTAŞ’a vermesi de mümkün olabilecek.
 
Limak ve Enerjisa nihai kararı bu hafta alacak
Başvuru yaptığını teyit eden şirketler arasında Zorlu Enerji, Aksa Enerji’yi  bünyesinde bulunduran Kazancı grubu şirketleri, Turcas Elektrik, RWE Türkiye, AP Enerji ve Kardemir alıyor. Limak Holding ve Enerjisa nihai kararı bu hafta alacaklarını söyledi.
 
Enerji kontratlarının işlem görmesiyle, elektrik fiyatlarının belirleneceği bir piyasa oluşması yatırımcılara öngörülebilirlik vermek ve enerji piyasasının liberalizasyonu açısından önem taşıyor.
 
Hisse almak için başvuran şirketlerden Zorlu Enerji’nin Genel Müdürü Sinan Ak, “Bu konuda herhangi bir kâr beklentimiz yok. Bizim beklentimiz piyasanın şeffaflaşma ve liberalleşme süreçlerinin hızlanması. Bu konuda katkı koymak amaçlı olarak da hisse almayı düşünüyoruz” dedi.
 
Onay süreci 
EPİAŞ yönetmeliğine göre, A, B ve C tipi hisselerin işlem göreceği enerji borsasında, A tipi hisseler TEİAŞ ve BOTAŞ’ın, B tipi hisseler Borsa İstanbul’un, C tipi hisseler de özel şirketlerin hisseleri olarak işlem görecek.
 
Eylül ayında özel sektöre hisse dağıtım işleminin biteceğini belirten yetkililer, bunun ardından EPDK’nın en fazla altı ay içinde EPİAŞ’a piyasada işlem yapması için yetki vermesi gerektiğini belirttiler. Yetkililer bu sürenin daha da kısalabileceğini kaydettiler.
 
Aynı EPDK yetkilisi, “Önümüzdeki yıl EPİAŞ’ın hayata geçeceğini tahmin ediyoruz. Özel sektöre hisse verilmesi konusunda bu aşamaya gelinmiş olması da bu konunun somutlaşmaya başladığını gösteriyor” dedi.
 
Enerji Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan ise EPİAŞ’ın kuruluş sürecinin bundan sonra 1-2 ay içinde tamamlanabileceğini belirterek, “EPİAŞ, 1-2 ay sonra yönetimini oluşturarak işlemlere başlayabilir. Ancak TEİAŞ’ın altındaki Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi’nin  EPİAŞ’ın altına alınma süreci ise bir yılı bulabilecek bir süreç” diye konuştu.
 
Mevcut durumda elektrik fiyatları serbest piyasada Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi’nde belirleniyor. Yetkililer, bu kurumun EPİAŞ bünyesine geçmesinin, enerji borsasının işlevselliğinin ve derinliğinin artması açısından önemli bir adım olacağını vurguluyorlar.