En esnek spor merkezi

0
44

Ofiste ya da evde uzun süreli oturmanın, neredeyse sigara içmek kadar tehlikeli ve riskli olduğu haberleri gözünüze çarpmış olmalı. Araştırmalar düzenli spor yapmanın yaşam kalitesi üzerindeki önemini ortaya çıkarıyor. Ancak özellikle çalışan bir insan için düzenli sporu planlamak, yoğun bir programa yerleştirmek kolay değil.

2016 ortalarında Bülent Ozan ve Türker Baloğlu tarafından kurulan Sports & Merits (S&M), daha düzenli spor yapmanızı sağlayacak bir sistemle hayata geçiyor. Kurdukları sistemde, S&M’in sitesi üzerinden tek bir üyelikle, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki 60’tan fazla anlaşmalı merkezde istenen zaman ve istenen aktiviteyi yapmak mümkün. Böylelikle her zaman kullandığınız spor merkezi dışında da yerlere gitme imkanı yakalıyor, eve mi yoksa işe mi yakın bir spor merkezine üyeliği tercih etme gibi kararsızlıklardan kurtuluyorsunuz.
Bu, özellikle İstanbul’da yaşayanlar için ilgi çekici olabilecek bir sistem. Örneğin işten çıkıp, spor yerine eve gitmeye karar verdiğiniz bir günde, köprü trafiğinin ortasında kalıp hayıflanmak yerine akıllı telefonunuzdan size en yakın spor merkezini seçip trafiğe “sağlıklı” bir ara verebiliyorsunuz. Yalnız, gitmeyi tercih edeceğiniz spor merkezine en az 100 metre yaklaştığınızda yer bildiriminiz kabul edilebiliyor. Haritada spor merkezlerini görebildiğiniz web sitelerinde o gün yapmak istediğiniz aktiviteye ya da bölgeye göre filtreleme yapabiliyorsunuz.

“Üyelerin spor merkezine gitmeden check-in yapmaları gerekiyor. Tekrar iptal etme ihtimali olmaması için, kullanacağınız spor merkezine 100 metre ve daha yakınken check-in yapabiliyorsunuz” diyen Ozan şöyle devam ediyor; “Yer bildirimi yaptıktan sonra elektronik bir üyelik kartı oluşuyor. Bunu resepsiyona gönderiyorsunuz. Her şey elektronik”. Bu durumun hayatlarını kolaylaştırdığını anlatan Baloğlu ise,  “Herşeyi otomize edebilirsek kişi hatalarını minimize etmiş oluyoruz ve bu daha çekirdek bir ekip kalmamızı sağlıyor” diyor. S&M’in mottosu: “Ne istersen, nerede istersen, ne zaman istersen”. Programınızı yoga, fitness, yüzme, tenis, kick box, dans gibi yaklaşık 50 farklı aktivite seçeneğine göre yapmanız mümkün. S&M’nin çalıştığı firmalar arasında ise; Hamburg Süd, Odeabank, Ericsson, Migros, Deloitte, Ernst & Young, Google Adwords İş Geliştirme ve Wirecard bulunuyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1996 yılında mezun olan Bülent Ozan, Rochester Üniversitesi İşletme Bölümü’nden yüksek lisansını tamamlamış. Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği’nden mezun olan Türker Baloğlu ise, İngiltere’de University of Sheffield’ta Energy Business üzerine yüksek lisans derecesini bitirmiş. Ozan, S&M’de satış ve pazarlama; Baloğlu ise operasyonla ilgileniyor. “Çalışma hayatımın çoğunu yönetim danışmanı olarak geçirdim. Aslında enerji sektöründe de uzmanlığım var. Türker ile 2004 yılından beri birlikte çalışmaya başladık” diyen Ozan dönem dönem yollarının kesiştiğini anlatırken ekliyor; “En son 2015 yılında birlikte çalışıyorduk. Bu fikir doğana kadar…”. Ak Enerji’de iş hayatına başlayan Baloğlu ise, “Şimdiye dek daha çok enerji sektöründe çalıştım. Bülent ile Ankara’daki elektrik borsasının kurulması projesinde birlikte çalışmıştık” diyor. Enerji sektöründen aynı zamanlarda çıkmaya karar veren iki ortağa ister istemez enerjiden kaçış nedenlerini soruyoruz. “Enerjide çok büyük paralar harcandı, özelleştirmeleri gördük ve danışmanlık tarafında harcanacak çok para kalmadı. Mecbur tutulmadıkları sürece para harcamayacaklardı ve ekonomi de zor durumda” diyor Ozan. Kişisel olarak farklı sektörlerde çalışarak hayat tarzını da değiştirmek istediğini anlatan Baloğlu ise,  işiniz spor olunca kendiniz de sporla ilgilenmeye başlıyorsunuz. Bu da beni etkiledi” diyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Center for Disease Control and Prevention – CDC) araştırmaları, sağlık harcamalarının yüzde 75’inin obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve fiziksel aktivite eksikliği gibi önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını gösteriyor. Europactive’in Sağlık ve Fitness Pazar Raporu’na göre ise; Avrupa ülkelerinde yüzde 7 ile 15 arasında değişen, nüfusun spor yapma yaygınlığı, Türkiye’de henüz yüzde 2,4 civarında.

Spor merkezi ağı ya da daha doğru bir tanımla aktivite merkezi ağının, ABD’ de Class Pass, Asya Pasifik’te KFit ve Avrupa’da Somuchmore gibi modelleri bulunuyor. Sistemin Türkiye’de henüz olmadığını ve spor yapma yaygınlığının epey geride olduğunu gören ortaklar bu iş fikrini hayata geçirmeye karar veriyor. “Spor merkezi sayıları ve kalitesinde de çok gerideyiz. Türkiye’de bin 500 civarında spor merkezi görünüyor fakat veriler pek sağlıklı değil. Sadece İstanbul için bakanlık verilerine göre bine yakın ruhsatlı spor merkezi var” diyor Ozan.
S&M’de kullanım bazlı oluşan gelir, spor merkezlerine yapılan girişlere göre paylaştırılıyor. “Bizi o anlamda sigorta şirketlerine benzetebilirsiniz” diyen Baloğlu şöyle devam ediyor;  “Aslında üyeler kullanmasa da para kazanıyoruz. Sigorta şirketinde herkes prim öder ama çok az kişi kazaya, kaskoya döndürüyor. Biz özellikle herkes kullansın ve arkadaşlarına anlatsın istiyoruz. Para kaybedeceğiz, bunun farkındayız” diyor. Hiç kullanmadığınız zaman bir bakıma, sizden daha fazla spor yapan sistemdeki başka birinin spor yapmasını sağlıyorsunuz.

Küçük bir startup olarak başlarken işe kendi kişisel birikimlerini yatırarak başlayan ortaklar, özellikle teknoloji altyapısı için, yani bu operasyonu canlı tutacak teknoloji tarafına yatırım yapıyorlar. Ozan: “200 bin dolarla başladık. Bu hızla gidersek sene sonu bin 200-bin 250 üyeye ulaşacağımızı ve spor merkezi ağımızın 100’ün üzerine çıkmasını öngörüyoruz” diyor. Hangi spor merkezlerinin ağa dahil olacağında ise müşteri talepleri de etkili oluyor. Akatlar Clubsporium (Beşiktaş), Point Hotel Barbaros (Şişli), Powerfull Athletic (Fenerbahçe ve Caddebostan şubeleri), Yoga Academy (Kadıköy) ve İzmir Gym Hilton tercih edebileceğiniz merkezler arasında…

İki tür üyelik kategorisi bulunuyor: Klasik ve premium. Premium üyelikler aylık KDV dahil 118 lira, klasik ise 94 lira. Baloğlu; “Firmalarla uzun süreli çalışmalar yaptığımızda biraz daha avantaj sağlıyoruz. Yıllık fiyatlarda iki ayı indirimli veriyoruz. Yıllık toplam bin 180 lira diyebiliriz”. S&M’ye bireysel olarak da üye olabilseniz, çalıştığınız şirketin sistemde tanımlanması kaydıyla, yüzde 100 kurumsal taleple ilerliyorlar. Şimdiye dek 350 üyelik satışı yapılırken Ozan; “İş planı yaparken rakamları daha iyi bekliyorduk. Ama ekonomi bu kadar kötü değildi ve 15 Temmuz’u kimse beklemiyordu” diyor.

S&M’in Ankara’dan sonra Bursa, Antalya, Kocaeli ve Samsun diğer şehir planları arasında. Beyaz yakalıları spor merkezleriyle bir araya getiren, spor yapmalarını sağlayan S&M’in bundan sonraki planlarında yemekle ilgili Foods and Merits, Entertainment and Merits markalarını yaratmak bulunuyor.