Elektrikli otomobillerin geleceği ne kadar parlak?

    0
    74

    Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmasına göre, dünyada 2015 ila 2022 yılları arasında elektrikli otomobil sayısı on katı artış gösterecek. Ancak bunun ekonomiye ve petrol tüketimine yansıması okyanusta bir damla düzeyinde olacak.
     
    Le Figaro’da yer alan habere göre, ajansın hazırladığı raporda 2015 yılında 1,3 milyon adet olan elektrikli araç sayısının 2022 yılında 15 milyona çıkacağı belirtiliyor.

    Peki araç sayısındaki bu çarpıcı artışın petrol arz ve talep üzerindeki etkisi de eşit derecede olacak mı? Uluslararası Enerji Ajansı’nın bu soruya cevabı, hayır. Nedeni ise, elektrikli araçların beş yıl içinde dünyadaki toplam otomobil sayısının yalnızca yüzde 1,1’ini oluşturacak olması. Modellerin ezici bir çoğunluğu hâlâ benzinle çalışıyor olacak. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde petrolün hakimiyeti sürecek. Hindistan’da kişi başına petrol tüketiminin 2020 yılına kadar 1,2 varilden 1,5 varile çıkması bekleniyor; bu da yüzde 25’lik bir artışa tekabül ediyor. Ayrıca Güneydoğu Asya, Afrika gibi yerlerdeki kamyon filolarının da genişlemeye devam edeceğini unutmamak gerekiyor.  
     
    Elektrikli otomobillerin payı toplam otomobil sayısında marjinal düzeyde kalacağı gibi Uluslararası Enerji Ajansı’nın hesaplarına göre, her iki akülü araçtan biri hibrid olacak yani aynı zamanda yakıt tüketimini de sürdürecek. Sonuç itibariyle, elektrikli otomobillerin tümü günlük yakıt tüketimini 200,000 varil oranında azaltacak. Bu rakam ilk bakışta çarpıcı gelebilir ancak gerçek şu ki, 2022 yılında, dünyada günlük 103, 8 milyon varil petrol tüketiminin yalnızca yüzde 0,19’una denk düşecek.