El-Erian: Fed’den bu hafta ne beklemeli?

0
31

Jerome Powell önderliğinde gerçekleşecek ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, Fed’in faizi 25 baz puan kadar yukarı çekmesi, 2018 için 2 adet 25’er baz puanlık daha faiz artışı yönündeki planını yenilemesi ve bilançoyu kademeli olarak küçültme stratejisini yeniden onaylaması muhtemel.
Piyasa katılımcıları, bunların hiçbirini sürpriz olarak karşılanmayacak. Yine de, 21 Mart toplantısı ve basın konferansı, birkaç hafta sonra yayınlanacak tutanaklar ile birlikte mercek altında olacak.

Önem arz eden mevzular şöyle;
*Büyüme ve enflasyona dayalı ekonomik temelin büyük ölçüde aynı kalması, FOMC yetkilileri arasında risklerin dengesinin uygun bir şekilde tarif edilmesi konusunda daha fazla tartışmaya yol açabilir. Son toplantıdan bu yana veriler ve politika görünüşü daha karışık hale geldi.
*Politika yapıcıları, ekonomik risklerin dengesinde bir değişiklik yapmayarak 2018 için 2 kez daha faiz artışına gidilmesi planına sadık kalırsa, faizlere ilişkin sözlü yönlendirmede daha büyük bir ayrışma bekleyebiliriz.
*Bu toplantı, önceki toplantılardan farklı olarak, finansal piyasa volatilitesinin arttığı bir ortamda gerçekleşecek.
*Önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca, para politikasında normalleşme süreci, yurt dışındaki gelişmelere daha duyarlı hale gelecek. Fed’in bu zamana dek yapmış olduğu başarılı manevralar, küresel büyümenin eş zamanlı gerçekleştiği, doların değer kaybettiği ve özellikle Japonya ve Avrupa merkez bankaları olmak üzere önemli merkez bankalarının güvercinvari duruşlarını kararlılık ile sürdürdükleri bir düzlemde gerçekleşti. Fed’in bu ortamın orta vadede süreceğini varsayması, mantıksız olur.