Eğitimde yapay zeka dönemi

0
197

İsviçre’nin en iyi özel okullarından Institut Le Rosey’in İstanbul’da düzenlediği ‘Yapay Zekâ Dönemi ve İsviçre Eğitimi’ konulu panel, Avrupa’nın en ünlü eğitimcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

1880 yılında kurulan Avrupa’nın prestijli eğitim kurumlarından Institut Le Rosey tarafından 8 Ekim’de Swiss Hotel Istanbul–Bosphorus’da organize edilen etkinlikte, İsviçre eğitim yaklaşımı ve uygulamaları model olarak sunuldu.

Konuşmacılar arasında; Institut Le Rosey Okulları’nın 5. kuşak kurucu direktörü Philippe Gudin, İsviçre eğitimine aktif olarak yön veren Clivaz ailesinden gelen Christophe Xavier Clivaz, Prof. Mark Bishop, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Dr. Cem Say ve Sanatçı Dr. Selçuk Artut yer aldı.

Panelde gelecekte insanoğlunun türünü devam ettirebilmesi için tek silah olan yaratıcılığın geliştirilmesi konusunda eğitimcilere düşen roller, uygulanması gereken müfredat ve yapılanma masaya yatırıldı. Geleceğin dünyasında yapay zekâ teknolojisi hızla gelişirken bu teknolojinin bütün risklerini değerlendirmenin ve insanlık için en faydalı kullanımı üzerine düşünmenin öncelikli hale geldiği hatırlatıldı. İsviçreli eğitimciler ayrıca gelecekte ihtiyaç duyulan becerilerin çeşitliliği ve bunların öğretilmesinde okulların rolünü tartıştı. Hem okullarda hem de diğer öğretim merkezlerinde yapay zekâ odaklı gelecek ve bunun eğitimdeki etkilerini planlamanın önemine dikkat çekti.
 
Moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu’nun üstlendiği organizasyonun ev sahipliğini İsviçre Okullarının stratejik marketing ve eğitim danışmanlığını üstlenen Londra merkezli eğitim danışmanlığı şirketi Clarte yaptı.
 
İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Nathalie Marti, Demet Sabancı ve Fuat-İtibar Tosyalı gibi ünlü isimler gündüz düzenlenen panele katılım gösterirken akşam verilen kokteyl, aralarında Murat Özyeğin’in de bulunduğu dünyaca ünlü eğitim kurumu Le Rosey’in eski mezunlarını buluşturdu.
 
KATILIMCILARIN ÖZGEÇMİŞİ:
 
Philippe Gudin: Dünyanın en iyi liselerinden biri olarak kabul edilen İsviçre’deki Le Rosey Okulları’nın 5. kuşak sahibi Philippe Gudin, 1953 yılında Cenevre’de doğdu. Fransız Bakaloryası Hazırlayan İsviçre Okulları Grubu Başkanı Gudin; Besançon, Paris ve Cenevre üniversitelerinde İktisat eğitimini tamamladı. 2000 yılından bu yana Rosey-Aventures Genel Müdürü olan Gudin, evli ve dört çocuk babası.

Christophe Xavier Clivaz: İsviçre eğitimine aktif olarak yön veren Clivaz ailesinden gelen Christophe Xavier Clivaz 1974 yılında İsviçre Alper’inde kurulu Crans Montana isimli kasabada dünyaya geldi. Cenevre Otelcilik okulunun ardından Lozan Üniversitesi’nde Pazarlama Bölümü’nde eğitim aldı. Lozan’da Beau Rivage Palace grubu için lüks otel sektöründe yedi sene çalıştıktan sonra ailesine ait Les Roches ve Collège du Léman International school’un pazarlama ve iş geliştirme sorumlusu oldu. 2006 yılında www.swisslearning.com adresindeki eğitim portalını kurdu.

Prof. Mark Bishop: Goldsmiths Londra Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Mark Bishop, Bilişsel İşlem (Cognitive Computing) alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Yapay Zekâ ve Davranış Simülasyonu üzerine dünyanın en eski kurumu AISB’nin başkanı olan Bishop, Kent Üniversitesi Bilgisayar Bölümü mezunu. Stokastik difüzyon süreçleri, arama ve optimizasyona yeni ajan tabanlı yaklaşım, yapay zekada sibernetik teknikleri, yapay zeka felsefesi alanlarında süpervizör olarak çalışıyor.

Prof. Kenan Gürsoy: 1950 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Saint Benoit Fransız Lisesi’nin ardından yükseköğrenimini, Fransız Hükümeti’nin verdiği öğrenim bursuyla Fransa’da Rennes Üniversitesi ve Paris, Sorbonne Üniversitesi’nde tamamladı (1970-1974). 1977’de Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde asistan olarak göreve başladı. 1979’da Felsefe Doktoru, 1982’de Yardımcı Doçent, 1983’de Sistematik Felsefe-Mantık alanında doçent unvanlarını aldı. Bir yıl daha Fransa’da Paris Nanterre Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde araştırmalarda bulunmak üzere görevlendirildi (1981-1982). 1984 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde, Felsefe Tarihi Anabilim Dalında doçent olarak vazifeye başladı; 1989 yılında profesör oldu. 1994 -1997 yıları arasında aynı Anabilim Dalının başkanlığını yaptı. 1997’den 2009’a kadar Galatasaray Üniversitesi’nde önce İletişim Fakültesinde, sonra Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde Öğretim Üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı, 1999-2002 yılları arasında bu Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, 2000-2009 yılları arasında Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 2005-2009 yılları arasında TRT 2 kanalında yayınlanan Düşünce İklimi programının danışmanlığını yürüttü ve programın sunumunu gerçekleştirdi. 2009-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Vatikan nezdindeki Büyükelçisi olan Prof. Dr. Kenan Gürsoy, 2014’te yurda döndükten sonra Dışişleri Bakanlığı kadrosunda bir süre daha göre yaptı ve Emekli Büyükelçi olarak Devlet hizmetinden ayrıldı. Hâlen İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Batı (Garbiyat) Araştırmaları Merkezi Müdürü olarak akademik hayatına devam etmekte, ayrıca Cenan Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Gürsoy’un çalışmaları daha ziyade Etik (Ahlâk Felsefesi), Karşılaştırmalı Dinî Etik, Fenomenoloji, Ekzistans Felsefesi ve Tasavvuf alanlarındadır.

Prof. Dr. Sinan Canan: Beynin çalışması üzerine araştırmalarıyla tanınan Sinan Canan (1972), Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. On dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. 2017 yılında İstanbul’da kurduğu Açık Beyin Eğitim ve Danışmanlık Şirketi ile kişisel ve kurumsal eğitim çalışmalarını sürdürmekte; Türkiye Milli Sağlık ve Doğa Bilimleri Derneği (SADE) yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

Selçuk Artut: Selçuk Artut (1976), İstanbul’da yaşıyor. Yoğun olarak İnsan ve Teknoloji Birlikteliği üzerine çalışmalarını üretmektedir. Lisans derecesini Koç Üniversitesi Matematik Bölümü’nden, Yüksek Lisansını Londra Middlesex Üniversitesi Sesnel Sanatlar Bölümü’nden aldı. Doktorasını Medya İletişim Felsefesi üzerine tamamlamıştır. Şu anda tam zamanlı olarak Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda Ses, Etkileşim Sanat ve Tasarımı, Teknoloji, Kültür ve Sanat Felsefesi üzerine dersler vermektedir. Artut’un sanat etkinlikleri Zilberman Galeri tarafından temsil edilmektedir.

Prof. Dr. Cem Say: TED Ankara Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Prof. Dr. Cem Say, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi. Cem Say, yapay zekânın “nitel uslamlama” ve Türkçe doğal dil anlama alanlarında öncü çalışmalar yaptı. Üzerinde 15 yıl uğraştığı bir problemin çözülmesinin olanaksız olduğunu kanıtladıktan sonra kuramsal bilgisayar bilimi, kuantum hesaplama, olasılıksal bilgi işlem ve karmaşıklık kuramı konularına eğildi. Kısaca, “bilgisayarların neleri yapabilecekleri, yapamadıkları şeyleri de neden yapamadıkları”nı araştırıyor. İnsan zihninin nasıl çalıştığını çözmeye çalışan Bilişsel Bilim konusunda Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lisansüstü programının kurucularından Say, önemli davalarda dijital delilleri inceleyip sahteliklerini ortaya çıkaran bilgisayar uzmanları arasında yer aldı.