Ebola’ya karşı ilk umut ışığı

    0
    40

    Batı Afrika’da hızla yayılan Ebola salgınında ilk umut verici gelişme yaşandı. CNN’in haberine göre Ebola virüsü kapan iki Amerikalı doktora verilen deneme aşamasındaki bir serumun etkili olduğu söyleniyor.
    Samaritan’s Purse adlı yardım örgütü bünyesinde Ebola salgınına karşı çalışan Amerikalı doktor Kent Brantly ve sağlık görevlisi Nancy Writebol Liberya’da bu hastalığa yakalanmışlardı.

    Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü Liberya’daki ekiple temas kurarak henüz geliştirme aşamasında olan bir ilacı denemek isteyip istemediklerini sordu. Olumlu yanıt gelince ABD’den kalkan bir uçak, sıfır derecenin altında korunan 3 doz serumu Liberya’ya götürdü. CNN’in haberine göre ilk veriler serumun faydalı olduğunu gösteriyor.

    Atlanta’ya getirilen Dr. Brantly’nin tedavisinde ilk amaç bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Brantly’ye, Liberya’da tedavi ettiği 13 yaşında bir çocuğun kanı da verildi. İyileşen çocuğun kanındaki virüsle savaşan hücrelerin Brantly’ye faydası olacağı sanılıyor.
     
    ZMapp adlı serumu Mapp adlı biyofarmakoloji şirketi geliştiriyor. Hastalara, serumun daha önce insanlarda hiç denenmediği, ancak maymunlar üzerinde yapılan az sayıdaki araştırmadan cesaret verici sonuçlar alındığı söylendi.

    Mapp’in verdiği bilgiye göre, Ebola virüsü kaptıktan 24 saat sonra serum verilen bir maymun kurtuldu. 48 saat sonra serum alan 2 maymun da yaşama tutundu. Serum verilmeyen bir maymun ise virüsü kaptıktan 5 gün sonra öldü.

    Bu arada salgını yakından izleyen uluslararası kurumların verdiği bilgiye göre tedaviye erken başlanması Ebola’nın ölüm oranını aşağı çekebiliyor. Son verilere göre virüsten etkilenen 1.323 hastanın 729’u kaybedildi. Bu rakamlar Ebola’nın ölüm oranının yüzde 55 olduğunu gösteriyor. Daha önceki salgında ölüm oranı yüzde 90’lara kadar yükselmişti.