Duygusal bağın şifreleri

0
37

Darren Mccoll, SapientNitro reklam ajansının marka ve pazarlama stratejileri global başkanı. Queensland Avustralya için yaptığı “Dünyanın En İyi İşi” isimli turizm kampanyasıyla, global çapta ün kazandı. Kampanya, bir kişinin Avustralya’da bir adada bütün yıl boyunca tek başına yaşamasını ve karşılığında iyi bir maaş almasını öngörüyordu.

Brand Week etkinliği için İstanbul’a gelen Mccoll, bugüne kadar Virgin Blue Airlines, McDonald’s, Nestlé, Burger King, Subway, Coca Cola, Ford, Fiat, Mercedes Benz ve Harley Davidson gibi çok sayıda marka ile çalıştı. Mccoll, İstanbul’da Fortune’un sorularını cevapladı.
 
Dijital platformlar markaları nasıl etkiliyor? SapientNitro’nun pazarlama stratejisi nedir?
Markalar insanlara odaklandığına emin olmalı. Platformlarını tüketicilerin kullanımı, faydalanma adına kuvvetlendirmeli. Her zaman yeni platformlar, yollar olacaktır ama günün sonunda önemli olan onlarla nasıl bütünleştiğiniz. Sapient ile ilgili değinilmesi gereken birkaç önemli noktadan bahsedebilirim. Bir tanesi, işin bozulmaya başladığını kabulleniyoruz. Önemli olan bu bozulmalarla nasıl başa çıkacağına karar verebilmek. Eskiden kendimizi “fikir yöneticileri” olarak görürdük. Ama artık firmalar tüketicileriyle nasıl bağlantı kurar, bunu daha çok düşünüyoruz. Dijitalde platformları çoğaltmaya, geliştirmeye çalışıyoruz. Platformların amacı “tüketicilerin hayat şartlarını nasıl iyileştirebiliriz” üzerine olmalı.
 
Markaların çoğu dijital ile ilgili konuları kendi bünyesinde hallediyor. Bu durum sektörün geleceğini sizce nasıl etkiliyor?
Firmaların dijital kullanımı arttıkça dijitali yönetecek insana ihtiyaç da haliyle artıyor. Firmaların bu büyüyen platformu yönetmek için çok daha fazla insana ihtiyaç duyacağı açık. Bazı firmalar için pazarlama ekiplerinin yarısından fazlası dijitalle alakalı. Ama dijital ajanslar da hâlâ büyük ihtiyaç. Biz onların daha uzun vadeli sorunlarına çare üretmeye çalışıyoruz. Her yıl kullanılabilecek daha fazla teknolojik ürün üretiliyor. Her şey daha kompleks hale geliyor. Firmalar ne kadar içeri çalışan alsa da dış firmalara muhakkak ihtiyaç duyacaklar.
 
Projelerinizin yerel adaptasyonlarını nasıl yapıyorsunuz?
Fırsatları tespit edip denemek gerekiyor. Her şeyi takip ediyoruz. Yeniliklere ayak uyduruyoruz. Markanın bulunduğu yerin kültürüne kendini adapte etmesi çok önemli. Çünkü duygusal bağın kurulması lazım. Buna ihtiyacı olmayan markalar da olabilir; Facebook gibi mesela… Ama bir yemek markası da bunu yapabilmeli.
 
Milenyum jenerasyonu dijitalden nasıl etkilenecek? Yeni dijital işler neler olacak?
Kültürler değişecek. Bilgi artık yeni jenerasyon için ulaşılır. Etkilenmek çok daha kolay. Yenilikler devam edecek, teknolojik gelişmeler devam edecek. Evrim bitmiş değil henüz.
Uygulamalar ve bilgi alanında, yani teknoloji alanında gelişmeler olacak. Doğal olarak meslek de bu alanda gelişmeler gösterecek. Bu sektörün daha da büyüyeceğine inanıyorum.
Bilginin kullanımı konusunda daha fazla büyüyeceğimizi düşünüyorum. Çünkü teknoloji geliştikçe elimizdeki bilgilerin kullanım alanı daha da artıyor.
 
Dijitalin şirket bütçesindeki payı nasıl büyüyecek gelecekte? Türk dijital ajansları için bir tavsiyeniz var mı? Gelecekte dijital reklam trendleri neler olacak?
Büyümeye devam edecek. Televizyon bile artık dijitalin bir parçası. Dijital ajanslar artık sadece ajans; onlara dijital ajans demenin bile bir anlamı kalmadı. Değişik şeyler denemeye devam edin. Risk alın. Gelecekte reklamları engelleyici teknolojiler gelişecek ve daha fazla öne çıkacak. İlerde kanallar ve içerikler daha fazla güçlenecek.