​Durmuş Yılmaz: Faiz ve enflasyon 100’er baz puan düşük olabilirdi

0
42

MHP Uşak Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Bloomberg HT Finans Merkezi’nde soruları yanıtladı. 

Türk Lirası’nın son dönemdeki değer kaybının enflasyona ve dolayısıyla fiyatlara önemli etkileri olacağını belirten Yılmaz “Vatandaşlarımız bazı zamlara hazırlıklı olmalı” uyarısında bulundu. 

MHP’nin seçmenine öncelikle barış vaat ettiğini belirten Yılmaz, toplumun ikiye bölündüğünü ve bu bölünmüşlüğün işleri zorlaştırdığını kaydederek “Bunun sonucunda güven kayboldu. Şu anda ekonomideki riskler aşağı doğru, güven göstergeleri bozuldu, bunların düzeltilmesini vaat ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Yılmaz kur ve faizde değişiklikler olduğunu hatırlatarak seçim beyannamesindeki ekonomik vaatlerini yeniden güncellediklerini belirtti ve “71 milyar TL olarak hesapladığımız vaatlerimizin maliyeti 81 milyar TL’ye yükseldi” dedi.  

Tüketicilerin tüketmediği, yatırımcının yatırım yapmadığı güvensizlik ortamının acilen ortadan kalkması gerektiğini kaydeden Yılmaz kurdaki yükselişe dair de “Toplumsal ayrışma ortadan kalkar, güven tesis edilir, reformları ön plana çıkarılır ve hukuk düzeni restore edilirse kur tekrar geriye gelir ama bu olabilir mi? Ak Parti tek başına iktidar olsa da bu işi yapamayacaktır çünkü reform yorgunudur” değerlendirmesini yaptı.

“OVP’de sunum cambazlığı var” 
Faiz, kur, enflasyon ve risk priminin olması gerekenden yüksek olduğunu belirten Yılmaz Merkez Bankası’na ilişkin olarak da değerlendirme yaptı. Yılmaz, “Siyasetçiler Merkez Bankası’nın etkinliğini azaltmasaydı faiz ve enflasyon 100 baz puan az olurdu ancak maalesef etkin politikalar etkisiz hale getirildi, hala da getirilmeye devam ediyor…Allahtan ki vatanını seven biri o kurumun başında ki bizi bugünlere kazasız belazız getirdi.” dedi. Yılmaz ayrıca yetkisi olması halinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı tekrar atayacağını da sözlerine ekledi. 

Yılmaz, OVP’deki milli gelir hesaplaması konusundaki değişikliğe dair ise “Burada bir sunum cambazlığı var. Farklı bir sunum tekniğiyle düşen rakam daha yüksek bir rakama çevrilmiş. Bunu doğru bulmadım” yorumunu yaptı.