Dünyanın 4 büyük fuarından biri olan IDEF açıldı

0
39
Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı “IDEF’15”, bugün İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fuarın açılışında konuştu.
 
8 Mayıs’a kadar devam edecek fuarda Türk ve dünya savunma sanayi devleri yeni ürünlerini kamuoyuna tanıtacak.

IDEF’15, 12’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, Milli Savunma Bakanlığı himaye ve desteğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda Büyükçekmece Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Kara, Deniz, Havacılık ve Uzay, Ulaşım, Lojistik Destek Faaliyetleri, Levazım malzeme araç ve gereçlerinin sergilendiği fuarda aralarında ana muharebe tankları, İnsansız hava araçları (İHA), Roket ve Güdümlü füzeler, Torpidolar ve Torpido Savunması, Radar (RF) İkaz Sistemleri, Eğitim ve Simülasyan sistemleri, Kara taşıtları, Elektronik Harp, İstihbarat ve İletişim Sistemleri ve hafif ve ağır silahların da aralarında bulunduğu çok sayıda ürün sergileniyor.

ASELSAN’IN YENİ GELİŞTİRDİĞİ ‘TORPİDO’ KARŞI SAVUNMA TORPİDOSU
Savunma teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan ASELSAN, geliştirilen harp sistemlerinin yanı sıra tekerlekli ve paletli kara platformlarının temelde zırhlı tanklara karşı savunmasını sağlamak üzere geliştirilen yeni nesil tanksavar füze sistemini ilk defa sergiliyor. ASELSAN, yeni geliştirdiği Torpido Karşı Savunma Torpidosu (TORK) ile tekerlekli ve paletli kara platformlarının temelde zırhlı tanklara karşı savunmasını sağlamak üzere geliştirmiş olduğu yeni nesil tanksavar füze sistemini ziyaretçilerle ilk kez buluşturuyor

USET KABİLİYETLERİNİ SERGİLİYOR
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın seçimi olan İnsansız Hava Aracı “ANKA” Sistemi, Hedef Uçak Sistemleri TURNA ile ŞİMŞEK sergilenirken, uydu bölümünde, 2012 Aralık ayında uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 uydusunun yeterlilik modeli, TÜRKSAT 6A ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) kabiliyetleri sergileniyor.

HÜRKUŞ VE ATAK HELİKOPTERİ
TUSAŞ’ın uçak bölümünde iki uçakla testleri devam HÜRKUŞ’un Mock-up’ı yanında, helikopter bölümünde ise Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmiş Türkiye’nin gururu, T129 ATAK Helikopteri sergileniyor. ROKETSAN, Teber adını verdiği Lazer/Gps/Ins güdüm kitli Mk-81/82 ürününü sergiliyor.

Rus devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport, fuarda 215 askeri araç ve teçhizatını sergiliyor. Rosoboronexport’un fuar alanındaki standında özellikle Be-200 amfibi uçakları, Ka-226 ve Ka-31 çok amaçlı helikopterleri, tanklar ve sahil güvenlik gemileri dikkat çekiyor.

DÜNYANIN DÖRT SAVUNMA FUARINDAN BİRİ
1993 yılından itibaren iki senede bir tekli yıllarda icra edilmekte olan IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, katılımcı ülkeler arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesinde büyük bir rol oynamakta. Savunma sanayii ile doğrudan ve dolaylı ilişkili tüm sanayi dallarını kapsamakta olan IDEF, ülkemiz için olduğu kadar, diğer katılımcı ülkeler ile savunma sanayii şirketleri için de önemli bir tanıtım merkezi ve uluslararası pazar konumunda. Katılımcı ülke, heyet ve firma sayısını yıllar itibariyle artıran IDEF, bölgenin birinci fuarı ve dünyanın en büyük dört savunma sanayi fuarından biri konumunda.

2013’DEKİ FUARI 111 ÜLKEDEN 54 BİN 210 PROFESYONEL ZIYARET ETMİŞTİ
2013 yılında hazırlanan fuara; 51 ülkeden 794 firma ve firma temsilcisi, 81 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan aralarında 26 Bakan ve Bakan Yardımcısı, 11 Genelkurmay Başkanı ve Genel Kurmay II. Başkanı, 8 Müsteşar olmak üzere ülkelerinin savunma ihtiyaçlarının tedariğinden sorumlu makamlardan oluşan 531 üst düzey yabancı delegasyon katılmıştı. Fuar, toplam 111 ülkeden 54.210 profesyonel tarafından ziyaret edilmişti. MSB, TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğünden; Tedarik, Plan ve Prensipler Dairelerinden sorumlu 22 üst düzey tedarik makamı ile katılımcı firmalar, yabancı heyetler, üst düzey askeri ve sivil yetkililer arasında, 2.200’ün üzerinde randevulu görüşme yapılmıştır.

“BÖLGESİNİN EN BÜYÜK FUARI”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF) bölgesinde en büyük, dünyada ise ilk 5 savunma sanayi fuarı arasında yer aldığını kaydetti.

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen IDEF’15 açılışında, fuarın dünyanın önde gelen savunma sanayi paydaşlarını bir araya getirdiğini anlattı.

IDEF’in bölgesinde en büyük, dünyada ise ilk 5 savunma sanayi fuarı arasında olduğunu aktaran Yılmaz, “Fuar, dünya savunma sanayi firmalarıyla tedarikten sorumlu makamları bir araya getiren ve ülkeler arası savunma sanayi işbirliği faaliyetlerine zemin oluşturan en önemli platformlardan birisidir” dedi.