Dünyada silah satışları 26 yılın zirvesinde

    0
    62

    Dünyada son beş yılda silah satışları düzenli olarak artıp 1990 yılından beri en yüksek düzeye çıkarken, Hindistan bir numaralı silah ithalatçısı olarak sıralamanın tepesinde yer aldı.

    Stockholm International Peace Research Institute’ün rakamlarına dayanarak Bloomberg’te yer alan haberde, 2012 yılı ila 2016 yılları arasında, Hindistan’ın küresel silah ticaretinde yüzde 13’lük paya sahip olduğu belirtiliyor; Hindistan’ı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin ve Cezayir izliyor. 2007 ila 2011 yılları arasında da Hindistan dünya silah ithalatında yüzde 9,7’lik payla birinci sıraya yerleşmişti.

    Hindistan nükleer silahlara sahip komşusu ve aynı zamanda rakibi Pakistan’ı ve de askeri gücü hızla artan Çin’i jeopolitik tehditler olarak gördüğünden silahlanmaya önemli bir bütçe ayırıyor.

    Silah ithalatında Hindistan’ın arkasından gelen Körfez Arap ülkeleri de Yemen, Suriye ya da kendi topraklarındaki çatışmalar ve İran’la gergin ilişkileri nedeniyle, silahlanmaya önem veriyorlar.

    Rapora göre, Suudi Arabistan’ın silah ithalatı 2012-2016 yılları arasında bir önceki beş yıla göre yüzde 212 oranında artarak, küresel silah ithalatında yüzde 8,2’lik bir paya sahip oldu.

    Öte yandan, Türkiye’nin de 2012-2016 yılları arasında dünya silah ithalatındaki payının yüzde 3,5 civarı olduğu görülüyor.