Dünya borsalarından tarihi rekor

0
29

Dünyada hisse piyasalarında hiç bu derece göz kamaştırıcı bir yükselişe tanık olunmamıştı.

“Les Echos”da yer alan habere göre, Wall Street geçen haftayı yeni tarihi rekorlarla kapatırken, dünyada belli başlı borsaların performansını ölçen MSCI World Endeksi şimdiye kadar görülmemiş bir rekor kırarak, 1.948 puana yükseldi.

Küresel ekonomideki iyileşme, gelişmiş ülkelerde enflasyonist baskıların ortadan kalkmasıyla faiz oranlarının düşük seyretmesi, gelişmekte olan ülkelerde merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme kapasitesi ve nihayetinde yatırımcıların risk alma iştahı dünya borsaları için ideal sayılabilecek bir atmosfer yarattı. Bank of America Merrill Lynch rakamlarına göre, yılın başından itibaren hisse fonlarına 170 milyar doların üzerinde bir para akışı oldu.

Öte yandan, geçen haftaki iki önemli gelişme de yatırımcı güvenini daha da artırdı. Bunlardan birincisi FED’in sıkı para politikasına bağlı kalacağına yönündeki işareti. FED Başkanı Janet Yellen faiz artırım temposunda değişiklik yapmayacağının işaretini verirken (hem 2017 hem 2018’de de 3’er defa faiz artırımı), halen yüzde 1-1,25 arasında olan faiz oranlarında da daha fazla artışa gidilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Memnuniyet verici ikinci nokta ise, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlamaması. Çin hükümetinin ekonominin fazla ısınmaması için aldığı önlemlere rağmen ikinci mali çeyrekte de birinci mali çeyrekte olduğu gibi yüzde 6,9 oranında bir büyümeye tanık olundu. Çin’in en önemli avantajı, global ekonomik büyümenin hâlâ bu ülkenin ihracatından besleniyor olması.