Dubai emlak piyasasındaki iniş Emaar’ı da vurdu

    0
    229

    Gayrı menkul kuruluşu Dubaili Emaar Properties üç yıllık bir aradan sonra kârında ciddi bir düşüş yaşadı; bu durum, Dubai’de emlak pazarında uzun zamandır devam eden gerilemenin artık en büyük gayrı menkul geliştiricilerin kârı üzerinde de baskı oluşturmaya başladığının göstergesi.
    Bloomberg’te yer alan habere göre, Dubai’de en yüksek binayı inşa eden Emaar’ın üçüncü çeyrek kârı yüzde 29 oranında geriledi. Aynı zamanda Dubai borsasının bir numarası olan şirketin hisse değeri de bu yıl yüzde 25 oranında değer kaybetti.
    Dubai küresel şöhretini, 2009 yılında iflasın eşiğine gelmesine yol açan ikonik binalarına borçlu. Emlak piyasası krizin ardından kısa süreli bir sıçrama kaydettiyse de, daha sonra yeniden düşüşe geçti. Analistlere göre bu tablo, emlak pazarındaki gerilemenin Expo 2020’den sonra da devam edeceğinin göstergesi.
    Broker JLL’de Ortadoğu bölgesinden sorumlu Craig Plumb, yeni tedariklere talep olmadığını, expo dışında pazara istikrar sağlayacak başka bir seçenek de göremediklerini söylüyor.
    Gözlemciler, Dubai’deki yavaşlamanın ancak 2020 yılı sonlarında sona erip, 2021 yılı gibi de yeniden bir toparlanma başlayacağı düşüncesindeler.
    Dubai emlak pazarında yine bir başka önemli gayrı menkul geliştiricisi olan Damac Properties’in de üçüncü çeyrek kârı yüzde 68 oranında geriledi. Dubai’nin ikonik palmiye şeklindeki adasını inşa eden, devlete ait inşaat kuruluşu Nakheel PJSC’nin de aynı dönemde kârında yüzde 3,5’lik gerileme oldu.