Draghi’nin ‘para musluğunu’ kısması beklenmiyor

    0
    33
    Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu, yarın Frankfurt’taki merkezinde toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak ve ECB Başkanı Mario Draghi, alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.

    Draghi, Aralık 2016 toplantısında varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar aylık 80 milyar avro olarak devam edeceğini, Nisan 2017’den itibaren ise programın aylık 60 milyar avro seviyesinde Aralık 2017’ye kadar ve gerekmesi durumunda bu tarihin ötesinde de süreceğini söylemişti.

    Mario Draghi ayrıca faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerinin devam ettiğini vurguladı.

    Piyasalarda “Süper Mario” olarak adlandırılan Draghi’nin bu kararı, özellikle düşük faiz politikasından ve gevşek para politikasından rahatsız olan Almanya’da eleştirilirken, Almanya’da yıllık enflasyonun yüzde 2,2’ye ulaşmasıyla tartışmalar daha da yoğunlaştı.

    Fakat bu beklentilere karşın bankanın henüz geçen yılın sonunda alınan kararların ardından yarın yeni bir karar açıklaması veya faiz indirimine gitmesi beklenmezken, daha önce alınan tedbirlerin etkisini göstermesini bekleyeceği belirtiliyor.

    Zayıf çekirdek enflasyon endişe kaynağı
    ECB, özellikle enflasyon dinamiklerini yakından izliyor. Avro Bölgesinde yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 2 yükselerek, ECB’nin fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği “yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın” seviyeyi yakalamış oldu.

    Ancak manşet enflasyondaki yükselişe karşın, gıda, enerji, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon zayıf kalmaya devam etti. Bu durum banka yetkilileri için bir endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor.
    Ayrıca uzmanlar, 2013 yılının ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkan enflasyonun, ECB’nin düşük faiz ve parasal genişleme programından çıkışını savunanlara yeni argümanlar sağladığına da dikkati çekiyor.

    Yeni enflasyon ve büyüme verileri yayımlanacak
    Öte yandan bu toplantıda enflasyon ve büyüme tahminlerinde güncelleme yapılacağı ve özellikle bu yıl için enflasyon beklentisinin yükseltileceği tahmin ediliyor. 

    Aynı zamanda ECB Yönetim Konseyi Üyesi de olan Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, geçen hafta Slovenya’da yaptığı bir konuşmada ECB’nin enflasyon ve büyümeye ilişkin personel projeksiyonlarının mart toplantısında daha da yükseltilebileceği sinyalini vermişti.
    Toplantıda enflasyon görünümünün yanı sıra, Avro Bölgesi’nin ekonomik görünümünün ele alınması ve bölgede özellikle bu yıl yapılacak seçimlerden dolayı oluşması beklenen siyasi risklerin vurgulanması da bekleniyor.