Draghi: İstenmeyen sıkılaşmada harekete geçeriz

0
25

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi, varlık alımlarının gerekmesi durumunda 2017 yılı Mart ayı sonrasında dadevam edeceğini söyledi.
 
Draghi, bugünkü faiz toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Draghi, faiz oranlarının cari veya daha düşük seviyelerde uzun bir dönem devam edeceğini belirtti.
 
ECB Başkanı, “Faizler varlık alım döneminin sonrasında da cari veya daha düşük seviyelerde kalacak” dedi.
 
Şirket tahvili alımlarına 8 Haziran’da başlanacağını hatırlatan Draghi, varlık alımlarının 2017 yılı Mart’a kadar veya gerekli olursa daha da sonrasında devam edeceğini belirtti.
 
Draghi, alınan tedbirlerin kredi maliyetlerini azaltmaya devam ettiğini, ekonomide toparlanmanının yavaş ilerlediğini kaydetti.Draghi, “Tedbirler uygulandıkça ek tevşikler sağlanmasını bekliyoruz”diye konuştu.

Draghi, finansal koşullarda istenmeyen sıkılaşma görmeleri halinde harekete geçeceklerini söyledi. Draghi, ‘2014 yılından bu yana uygulanan ECB politikaları borçlanmayı net şekilde iyileştirdi. Ancak diğer politika alanları çok daha kararlı şekilde katkı vermeli. Yapısal reformların gerçekleştirilmesi zaruri. Verimliliği artıracak eylemlere odaklanılmalı. Ücretler ve fiyat belirleme mekanizmaları üzerinde hala önemli bir baskı görmüyoruz. Yönetim Konseyi, ikinci tur etkileri takip etmeye, alarmda olmaya devam edecek. Büyümeti yeniden tesis etmek için düşük, negatif faizler doğru araç. Varlık alım programı düzgün şekilde ilerliyor, herhangi bir zorluk görmüyoruz. Varlık alım programının dizaynı ayarlama yapmak için yeterince esneklik içeriyor.’ diye konuştu.

ECB BÜYÜME VE ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ
ECB büyüme beklentisini bu yıl için yukarı yönde revize etti. Mario Draghi’nin açıkladığı rakamlara göre,  bu yıl büyüme yüzde 1,4’ten yüzde 1,6’ya çıkarılırken, gelecek yıl için beklenti yüzde 1,7 olarak korundu.
 
ECB’nin 2018 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye indirildi.

ECB, enflasyonu bu yıl için yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye çıkarırken, gelecek yıl için beklentisi yüzde 1,3, 2018 yılı için ise yüzde 1,6 olarak tuttu.

FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ
ECB’nin bugünkü toplantısının ardından, gösterge faiz oranının yüzde 0,00, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,40, marjinal gösterge faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Piyasabeklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.