Draghi: Büyümeye yönelik risk dengesi ‘dengeli’ye yükseltildi

0
29

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, son gelen verilerin Avro Bölgesi ekonomisinde daha önce tahmin edilenden daha güçlü bir ivmeyi teyit ettiğini belirterek, büyüme görünümüne ilişkin risklerin artık geniş çapta dengeli olduğunu düşündüklerini söyledi. 

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını bildirdi.

Faizlerin uzun süre için “mevcut” seviyelerde kalmasını beklentilerini aktaran Draghi, varlık alım programının yıl sonuna kadar aylık 60 milyar avro seviyesinde devam edeceğini ve gerekmesi halinde programın daha da uzatılabileceğini dile getirdi. 

Mario Draghi, bankanın uyguladığı para politikası önlemlerinin, enflasyon oranlarının orta vadede “yüzde 2’nin altında ancak yüzde 2’ye yakın” seviyelere doğru sürekli bir yakınsamayı sağlamak için gerekli olan uygun finansman koşullarını korumaya devam ettiğine dikkati çekti.

Nisan ayı sonunda yapılan son toplantıdan bu yana gelen verilerin Avro Bölgesi ekonomisinde daha önce tahmin edilenden daha güçlü bir ivmeyi teyit ettiğini belirten Draghi, “Büyüme görünümüne ilişkin risklerin artık geniş çapta dengeli olduğunu düşünüyoruz.” ifadesini kullandı. 

Ancak aynı zamanda ekonomik genişlemenin henüz enflasyon dinamiklerine dönüşmediğini, temel enflasyonun baskılanmaya devam ettiğini ve bu nedenle hala çok büyük miktarda parasal uyumlaştırmanın gerekli olduğunu savunan Draghi, “Görünüm daha az elverişli hale gelirse ya da mali koşullar enflasyonda sürekli bir düzeltmeye doğru ilerleme ile tutarsız hale gelirse, büyüklük ve süre açısından varlık alım programımızı artırmaya hazırız.” diye konuştu.

Para politikası önlemlerinin geçişgenliğinin iç talebi desteklediğini ve devam eden borç azaltma sürecini kolaylaştırdığını dile getiren Draghi ancak Avro Bölgesindeki ekonomik büyümenin, özellikle ürün pazarlarında yapısal reformların yavaş bir hızla uygulanması ve bazı sektörlerde bilanço düzeltmesi ihtiyacının devam etmesi nedeniyle baskılandığına dikkati çekti. 

Büyüme beklentisi yukarı, enflasyon aşağı yönlü revize edildi 
Bu değerlendirmelerin genel olarak ECB personelinin haziran ayı makroekonomik projeksiyonlarına da yansıdığını belirten Draghi, Avro Bölgesinde bu yılki gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışı tahmininin yüzde 1,8’den yüzde 1,9’a, 2018 için yüzde 1,7’den yüzde 1,8’e ve 2019 için de yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye yükseltildiğini bildirdi. 

Draghi, Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen risklerin dengeli olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Bir yandan, mevcut olumlu döngüsel ivme, beklenenden güçlü bir ekonomik yükseliş şansını artırıyor. Diğer yandan, ağırlıklı olarak küresel faktörlerle ilgili aşağı yönlü riskler var olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon tahminlerine ilişkin de revizyon yapıldığını anlatan Draghi, bu yıl için enflasyon beklentisinin yüzde 1,7’den yüzde 1,3’e, 2018 için yüzde 1,6’da yüzde 1,3’e ve 2019 için ise yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya indirildiği bilgisini paylaştı. 

Draghi, daha önceki toplantılarda olduğu gibi para politikası önlemlerinin tümünden faydalanabilmek için diğer politika alanlarının ekonomik büyümeye daha kararlı bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. 

“Varlık alım programından çıkışı tartışmadık”
Mario Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Draghi, daha önceki toplantı metinlerinde yer alan “daha düşük faiz oranları” ile ilgili referansın bu ayki metinden kaldırılmasının Yönetim Konseyinde oylamaya tabi tutulmadığını ifade etti. 

Yönetim Konseyi toplantısında varlık alım programından kademeli çıkışın tartışılmadığını vurgulayan Draghi, gerekmesi durumunda varlık alım programını büyüklük ve süre açısından artırmaya hazır oldukları mesajını verdi. 

Draghi, mevcut durumda varlık alım programının sorunsuz şekilde devam ettiğini ve programın gücüne güvendiklerini vurguladı.

Enflasyon konusunda sabırlı olunması gerektiğine işaret eden Draghi, Avro Bölgesinde deflasyon riskinin ve enflasyonun gidişatıyla ilgili belirsizliklerin ortadan kalktığını ifade etti.

Draghi ayrıca Avro Bölgesinde enflasyon ve büyüme görünümünün kötüleşmesi durumunda faiz indirimine gitmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.