Draghi: Artan volatilite dönemlerine alışmalıyız

0
57

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, parasal genişleme çerçevesinde varlık alımlarının devam edeceğini söyledi.

Draghi varlık alımlarının en azından 2016 Eylül ayına veya enflasyonda istenen seviyeye gelene kadar süreceğini belirtti. Draghi, “Varlık Alım Programı iyi işliyor.” dedi.

Draghi “Tahvil alım programı Eylül 2016’ya veya AMB enflasyonun tutarlı şekilde hedefe yaklaştığını görene kadar sürecek.  Alınan para politikası önlemlerinin tümüyle uygulanması Euro Bölgesi ekonomisine gereken desteği verecek. Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın kapsamının genişleyeceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

”YUNANİSTAN’IN EURO BÖLGESİ’NDE KALMASINI İSTİYORUZ”

Draghi, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istediklerini söyledi. ECB Başkanı, Yunanistan ile müzakerelerin sürdüğünü kaydederek görüşmeler hakkında yorum yapmaya gerek olmadığını söyledi.

PARİTEDE DRAGHI DALGASI

Draghi’nin açıklamalarının ardından Euro/Dolar paritesi 1,11 seviyesinin altına indi. Draghi’nin ”Artan volatilite dönemlerine alışmalıyız” yönündeki açıklamasıyla parite yeniden 1,11’in üzerine çıktı. Kısa süre sonra ise 1,12 seviyesinin üzerini test etti. Parite etkisiyle Euro/TL 3 seviyesini aştı. Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 0,81 ile yaklaşık 7 ayın en yükseğine çıktı.

ECB ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ    

ECB, bu yıl TÜFE beklentisini yüzde 0’dan yüzde 0,3’e çıkardı. Kurum 2016 yılı için TÜFE beklentisini yüzde 1,5, 2017 yılı için ise yüzde 1,8 olarak bıraktı. 

Draghi, ”Euro Bölgesi ekonomisinin 2015’te yüzde 1.5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Euro Bölgesi ekonomisinin 2016’da yüzde 1.9 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

VOLATİLİTE UYARISI

ECB Başkanı, ”Düşük faiz oranları piyasadaki volaitiliteyi artırıyor. Piyasadaki volatiliteye tepki olarak para politikasını duruşunu değiştirme planımız yok” diye konuştu. 

ECB’nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranının beklentiler doğrultusunda yüzde  0,05 olarak devam etmesi kararı verildi.