Dolardaki yükseliş küresel enerji piyasasını etkileyecek

0
50

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, doların değerlenmesinin küresel enerji pazarını derinden etkileyeceğini ve petroldeki son fiyat hareketlerinin net bir resim ortaya koymadığını belirtti.

Okutur, yaptığı yazılı açıklamada, petrol satışlarının neredeyse tamamının ABD doları üzerinden yapıldığını anımsattı.

Doların değerlenmesinin küresel enerji pazarı üzerindeki etkilerine işaret eden Okutur, “Petrol satışlarının neredeyse tamamı ABD doları üzerinden yapıldığından, doların değerlenmesi tüm dünyadaki enerji pazarlarını derinden etkileyecek. Doların yükselişi tüm dünyada rahatı kaçıran bir gelişme oldu. Önemli Asya pazarlarında satın alma gücünün düşmesiyle birlikte tüketimde daralma görülecek. Ancak yükselen fiyatlar ve değerlenen dolar zorlu birkaç yılın ardından üreticilere meyvelerini de sunmaya başlayacak. Genel olarak arz ve talep etkileri uluslararası ham petrol fiyatlarında hafif seviyede de olsa düşüş trendine girilmesine neden olacak.” ifadelerini kullandı. 

Okutur, geçen 2 yıl boyunca fiyat seviyelerinin düşük seyretmesi sonucu Güneydoğu Asya (ASEAN) ülkelerindeki enerji talebinin artmaya devam ettiğini ve ülkelerin son 10 yıldır kaydettiği büyümeye güçlendirici etki yaptığını vurguladı.

Brent petrolün fiyatının kritik seviyelere ulaştığına ve burada netliğe ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Okutur, “Petroldeki son fiyat hareketleri, bizi yakın gelecekte nelerin beklediğine dair net bir resim ortaya koymuyor.
Brent petrolde 55 dolar oldukça güçlü bir direnç seviyesi olarak ortaya çıkmış görünüyor. Aylık kapanışın 60 doların üzerinde gerçekleşmesi ise fiyatların yeniden yukarı hareket etmesini sağlayacak. Ancak kısa vadeli fiyat hareketleri ise fiyatlarda artış trendinin başlangıç noktası olan 46-48 dolar seviyelerine doğru bir düzeltme hareketi yaşanacağına işaret ediyor. 44 doların altındaki bir aylık kapanış ise 30-35 dolar bandına doğru yeni bir fiyat düşüşü baskısı yaratacak.” değerlendirmesinde bulundu.