Dolar/TL rekor tazeledi

0
31

Fed tarafından dün akşam açıklanan toplantı tutanakları sonrası değer kaybeden dolar/TL güne yüzde 0.2 düşüşle başladı.

Türkiye’de Aralık ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesiyle Salı günü 3.6042 ile rekor kıran dolar/TL bu sabah güne düşüşle başlamasına rağmen öğle saatlerine doğru yükselişe geçti ve 12.45’te yüzde 1,90 değer kazanarak 3.64’ü aştı ve tarihi zirvesini yeniledi. Dolar/TL sert yükselişle 3.64’ü aşmasının ardından 3.62’li seviyelere geri çekildi.

Euro/TL de yüzde 3,82’yi aşarak rekor tazelerken, BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,02 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 76.129,00 puandan girdi.

Bugün yurtiçinde kritik bir veri bulunmazken ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de piyasalar için kritik öneme sahip. 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan döviz kurlarındaki ani yükselişle ilgili, “Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerinde oluşan değer kazançlarına uyum sağlayamadığını görüyoruz. Tutanaklar sonrasında gelişmekte olan ülke hareketiyle uyumlu bir şekilde 3,56 seviyelerine doğru gerileyen kur, bu noktaların geniş resimde alım fırsatı olarak görülmesiyle beraber yeniden yükselmeye başladı. Bu kapsamda bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinn neredeyse tamamı pozitifken, TL’de dolara karşı %1,4’lük bir değer kaybı söz konusudur.
 
3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra ivmelenen dolar/TL kurunun saniyeler içerisinde 3,64 seviyesi üzerine ulaştığı görülmektedir. Aynı anda euro/TL kuru 3,8254 ile rekor kırdı. Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor. Rasyonel olabilecek nedeni ise; TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurlarıdır. Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, 3,85 olan 2017 dolar/TL tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.