Dolar/TL haftaya düşüşle başladı

0
30

Dolar/TL, haftaya düşüşle başlamasının ardından 3,9570 seviyesinde dengelendi.  
Geçen hafta küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine bağlı olarak Türk lirası üzerinde satış baskısı oluştu. Cuma günü Asya piyasalarında derinliğin oluşmadığı günün ilk saatlerinde 4,0367 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,26 artışla 3,9850’den tamamladı.
ABD Başkanı Trump, geçen hafta imzaladığı genelgeyle, ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği’ne Çin’e ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirme direktifi vermesi “ticaret savaşları” endişelerini artırdı. Ayrıca Trump’ın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı görevden alması da üst yönetim kadrosuna ilişkin soru işaretlerine neden oldu.
Dolar/TL, bugüne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla 3,9570’ten alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,48 azalışla 4,8950’den ve sterlin/TL de yüzde 0,47 düşüşle 5,6044’ten işlem görüyor.
Analistler, bugün Bulgaristan’ın Varna şehrinde başlayacak Türkiye-AB Zirvesi’nin gündemin en üst sırasına yerleştiğini belirtti. Türkiye-AB zirvesi, AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker’in liderliğinde gerçekleşecek.
Zirveden gelecek haber ve açıklamaların izleneceğini bildiren analistler, yurt dışında ABD’de, Chicago ulusal aktivite ve Dallas Fed imalat endekslerinin takip edileceğini dile getirdi.
Analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 3,9450 ve 3,9340 seviyelerinin destek, tarihi zirve olan 4,0367’nin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.