Dolar/TL enflasyon beklentileri ile yükselişte

0
42

Geçtiğimiz hafta düşüş yaşayan kur, haftanın son işlem gününde önce 4,5555 seviyesine kadar geriledi, ancak günün devamında yükselişe geçen kur, 4,61’e yükseldi ve haftayı 4,58’den kapattı.
Veri akışının yoğun olduğu yeni haftaya USD/TRY kuru yükselişle başladı ve günün ilk yarısında %1 üzerinde kazançla 4,64’e yükseldi.
Bu haftanın en önemli verilerinin başında yarın açıklanacak enflasyon rakamları ve Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları geliyor, bununla beraber yeni kabineye dair gelecek haberler de yakından takip edilecek.
TL’nin Nisan ayı itibariyle sert düşüşler yaşaması, döviz kurlarının rekor kırması ve petrol fiyatlarındaki artış enflasyonun da yükselmesine neden oldu. Mayıs’ta TÜFE aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gelirken ÜFE de %20’yi aştı.
Haziran’da %12,15 gelen enflasyonun Temmuz’da %13’e yaklaşması beklenirken ÜFE’nin de %20 üzerinde gelmesi bekleniyor. TCMB hedefinden uzaklaşan enflasyondaki artışın TL üzerinde negatif etki yaratması beklenirken USD/TRY kurunda da yarın yüksek volatilite görülebilir.
Enflasyon öncesi bekleyişin kurdaki yükselişi tetiklediği bugün TL de gelişen ülke kurları arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu ve TL’yi sırasıyla Polonya zlotisi, Güney Kore wonu ve Güney Afrika randı takip ediyor.
Günün devamında kurda 4,64 gün içi zirvenin aşılması ile 4,67’ye doğru alımlar devam edebilir ve geri çekimlerde ise 4,58 – 4,57 aralığı korunabilir.