Dolar/TL 3,07’nin üstünde

0
40

Dolar/TL güne yükselişle başlayarak 3,07’nin üzerine çıktı.

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizlerde değişiklik yapmamasının ardından 3,0518’e kadar gerileyen dolar/TL, özellikle avro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle tekrar yükselişe geçti. Uluslararası piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ile düşüşü hızlanan avro/dolar paritesi, doların diğer para birimleri karşısında da yükselmesine neden oldu. Bu gelişmelerle dolar/TL günü yüzde 0,02 artışla günü 3,0584’ten tamamladı.

ECB, dün beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişiklik yapmazken, ECB Başkanı Draghi’nin açıklamalarının ardından avronun düşüşü hızlandı. Draghi, varlık alık programını sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı (tapering) ya da programın süresini uzatmayı tartışmadıklarını belirterek, faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerinin devam ettiğini ifade etti.

Bugün dolar endeksinin yaklaşık 8 ayın en yüksek seviyesi olan 98,6’ya çıkmasının etkisiyle 3,07’yi aşan dolar/TL, saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 değer kazanarak 3,0725 seviyelerinden alıcı buluyor. Şu dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 artışla 3,3520, sterlin/TL yüzde 0,3 primle 3,7620’den işlem görüyor. 
Analistler, bugün veri gündeminin zayıf olduğunu ancak ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini belirterek, uluslararası piyasada dolar endeksinin dolar/TL’nin yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor. 

Teknik açıdan dolar/TL’nin 3,05 seviyesinden destek bulduğunu kaydeden analistler, 3,0750 direncinin geçilmesi durumunda alımların güçlenebileceğine dikkati çekiyor.