Dolar rekor tazeledi, 2,69’un da üzerine çıktı

0
35

Dolar Türk Lirası karşısında ögle saatlerinde 2,6873’lük rekorunun ardından akşaam saatlerinde 2,69’un üzerine çıktı. Merkez Bankası’nın gün içi rekor sonrası sözlü müdahalesi ve ABD verisinin beklentinin hafif altında gelmesinin ardından 2,67’nin altına inen doların aşağı yönlü hareketi kısa sürdü.Akşam saatlerinde dolar yeniden yüzde 1’in üzerinde artarak 2,6951 seviyesine kadar çıktı ve rekor tazeledi.  TSİ 21:45’de dolar yeniden gevşeyerek 2,69 seviyelerine geriledi.

Piyasaların gün boyunca beklediği ABD Mart ayı perakende verisi yüzde 1 beklentinin altında yüzde 0.9 oranında geldi. Verinin piyasa beklentilerinin hafif altında kalması ayrıca, Merkez Bankası’nın doların yükselişine yönelik önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda ilave tedbirler alacağı açıklamasıyla dolar 2.67 TL’nin altına kadar gevşedi.

Piyasalar açısından ABD perakende verisinin bu kadar önemli olmasının nedeni, güçlü veri ABD’de toparlanmanın sürdüğü ve faiz artırımının erken yapılacağı beklentisi yaratıyor. Zayıf veri ise toparlanmanın zaman alacağı faiz artırımının ötelenebileceği olarak algılanıyor.

>>>Merkez bu yıl 7,2 milyar dolarlık döviz sattı

Dolardaki yükselişin en önemli nedeninin FED’in faiz artırımına erken başlayacağı kaygısı olduğunu belirten Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, ayrıca seçim sonrasına yönelik siyasi endişelerin de yatırımcıları riskten kaçış eğilimi ile dolara yönelttiğini söyledi. Analistler, önümüzdeki dönemde doların güçlü konumunu sürdürmesini bekliyor.
 
Sepette yüzde 4 yükseliş potansiyeli var 
Bu arada, sepet bazında TL şu anda 2.75 seviyesinde. Ocak ayında 2.87 seviyesini gören sepette yüzde 4’lük bir yükseliş potansiyeli olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, 2.68 TL ile rekor seviyede bulunan dolar/TL’nin yükseliş eğiliminin sürdüğü kaydediliyor.

>>>IMF Türkiye’nin 2015 büyüme tahminini düşürdü

Bu arada, TL yılbaşından bu yana yüzde 14 değer kaybıyla yılbaşından bu yana Brezilya reali ile birlikte en fazla değer kaybeden para birimi oldu.
 
Para Kurulu Üyeleri ABD’de ekonomistlerle buluşuyor 
Bu arada, piyasalar alt-üst bir durumdayken Merkez Bankası Para Kurulu Üyeleri bugün Türkiye saatiyle 15.30 ile 17.00 arasında ABD’de ekonomistlere bir sunum yapacak. Üyeler, Türkiye’deki politik ortam ve ekonomik görünüm konusunda ekonomistlere bilgi vermesi bekleniyor.