Dolar ‘Fed tutanakları’ sonrası yükselişte

0
31

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayına ilişkin toplantı tutanaklarının yayımlanmasının ardından İstanbul serbest piyasada dolar 2,6030 ile güne başlayarak bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.

New York Fed Başkanı William Dudley ve Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell, dün merkez bankasının hangi koşullar altında beklenenden daha erken faiz artırımına gideceğini anlattı.

Her şeye rağmen Fed’in bu yıl içinde faiz artırması ihtimalinden bahsedilmesi bile merkez bankalarının varlık alımlarına devam ettiği Avrupa ve Japonya’ya kıyasla çok zıt bir durumda olduğunu ortaya koyarak doların değer kazanacağını öngörenlerin pozisyonlarını artırmasına neden oluyor.

ABD basınına konuşan New York Fed Başkanı Dudley, son haftalarda açıklanan makroekonomik verilerin ekonominin yavaşladığına işaret ettiğini belirterek, bu durumun faiz artışının haziranda başlaması olasılığını düşürdüğünü kaydetmişti. Dudley, bununla birlikte faiz artışına doğru zamandan önce başlanmasının risklerinin geç kalınması durumunda ortaya çıkabilecek risklerden daha az olduğuna işaret ederek, “Açıkçası, ekonomi daha yavaş büyüyorsa, iş gücü piyasası zayıflıyorsa ve enflasyon Fed’in yüzde 2 hedefinin altındaysa, Fed’in ilk faiz artışının daha geç gelmesini beklemek mantıklı olacaktır” diye konuşmuştu. 

ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Jerome Powell, ilk faiz artışının haziran toplantısıyla başlayabileceğini belirterek, “Eğer ekonomi beklendiği gibi ilerlerse, faiz oranlarını bir süre boyunca kademeli olarak artırmanın uygun olacağını düşünüyorum” demişti. Faiz artışının ekonomik iyileşmeyi sınırlamayacağı öngörüsünde bulunan Powell, “Makroekonomik açıdan ilk faiz artışının zamanlaması, onu izleyen artışların izlediği grafik kadar önemli değil. Eğer ekonomi beklendiği gibi ilerlerse, faiz oranlarını bir süre boyunca kademeli olarak artırmanın uygun olacağını düşünüyorum” diye konuşmuştu.