Dolar bazında zirvedeki hisseler

0
110

Borsa İstanbul dört yıllık ayı piyasasının ardından yükselişe geçti ve temmuz ayında rekor üstüne rekor kırdı. BIST 100 Endeksi 106 bin seviyesine kadar tırmandı. Ancak buna rağmen endeks hâlâ dolar bazında zirvesinin yüzde 41 altında bulunuyor.

2013 yılında dolardaki parasını bozarak banka hisselerine yatıran Adem Karayiğit, gerçekleşen çıkışa sevinse de dolar bazında zararda olduğunu söylüyor. Sektör analistleri de benzer bir tespitte bulunuyor. BIST 100’ün piyasa çarpanlarının son dönemdeki sert yükselişe rağmen hâlâ son beş yıl ortalamalarını yakalayamadığını ifade ediyorlar. Öte yandan yatırım kuruluşlarının raporlarında olumlu seyrin sürebileceği beklentileri dile getiriliyor. Ak Yatırım, geçtiğimiz temmuz ortasında yayınladığı raporda, 105 bin direnci sonrasında 108 bin- 112 bin bandının hedeflendiği belirtilmekte. Piyasadaki yukarı hareketin arkasındaki güce baktığımızda ise gelişmekte olan ülkelere gelen sıcak paranın olduğunu görüyoruz. Benzer şekilde İş Yatırım da hisse senedi piyasasındaki yükselişin arkasındaki temel gücün Avrupa’nın güçlü büyümesi, gelişmekte olan ülkelerdeki toparlanma ve küresel likiditenin bolluğu olarak tanımlıyor.

BIST 100 Endeksi ve endeks hisseleri dolar bazındaki zirvelerine göre hâlâ ucuz. Bununla birlikte bazı hisseler dolar bazında zirve seviyelerini çoktan test etti. Peki dolar bazında zirveye tırmanan hisseler yükselişlerini devam ettirebilecekler mi? İşte dolar bazında zirve seviyesine en yakın 15 hissede yabancıların pozisyonları, sektör değerleme oranlarına göre iskonto ve hedef değerler:

ARÇELİK, ÇEMTAŞ VE EREĞLİ
Arçelik, dolar bazında tarihi zirvesini 17 Temmuz 2017 tarihinde 7,62 ile test etti. Hissenin halka açık kısım içindeki payının yüzde 81’i yabancı yatırımcının elinde. Yılbaşından bu yana yabancılar hissedeki paylarını koruyor. Citigroup, hisse için temmuz ayının ikinci haftasında hedef fiyatını 29,50 TL’ye yükseltirken “al” tavsiyesinde bulundu. Zirvedeki bir başka hisse de Çemtaş. Hisse dolar bazında tarihi zirvesi olan 1,33’e yükseldi. Halka açık kısmının yüzde 12,49’u yabancıda bulunuyor. Fiyat/kazanç oranı BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalamasına yakın. Özellikle yabancı hesaplarından gelen alımların devam etmesi hissedeki çıkışı destekleyecektir. Ereğli Demir Çelik de zirveye tırmanan hisselerden birisi. Hisse dolar bazında tarihi zirvesi olan 2,15’e kadar yükseldi. Yabancı payı ise yüzde 48,89 seviyesinde. Yılbaşından bu yana yabancılar hissede net 39,8 milyon dolarlık alım yaptı. HSBC, Erdemir için hedef fiyatını yükseltirken 7,9 TL’ye çıkardı ve tavsiyesini “tut” olarak belirtti.

SODA, TÜPRAŞ, TOFAŞ FABRİKA VE AKSA
Soda Sanayii, dolar bazındaki zirvesini 17 Temmuz 2017 günü 1,66 ile gördü. Şirket yurt içerisinde en büyük sentetik soda üreticisi.Yabancılar yılbaşından bu yana hissedeki payını yükseltiyor. Halka açık kısmın yüzde 54,86’sı yabancının elinde bulunuyor. Değerleme oranlarına göre hâlâ iskontolu görünüyor. Zirveye tırmanan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu konumunda bulunan Tüpraş ise dolar bazında tarihi zirvesini 30,47 ile gördü. Yabancıların elinde bulunan miktar ise yüzde 79,21. Otomotiv sektöründe öne çıkan Tofaş Oto. Fabrika da 17 Temmuz 2017 günü dolar bazında tarihi zirvesini gördü. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Tofaş olarak 2017’yi 300 bin adedin üzerinde bir ihracatla tamamlamayı hedefliyoruz” diyor. Zirvede dikkat çeken bir başka şirket olan Aksa, dolar bazında 4,08’e kadar çıktı. Sonrasında ise gelen satışlarla birlikte düzeltme hareketi sergiliyor ve dolar bazında zirvesinin altında bulunuyor.  Hissedeki yabancı payı ise yüzde 56,75 seviyesinde.  

ASELSAN VE HEKTAŞ
Uzun süredir yükselen bir ivme sergileyen Aselsan, dolar bazında tarihi zirvesini 6,36 ile test etti. Hissedeki yabancılar yılbaşından bu yana daha çok satış ağırlıklı işlem yapıyor. İş Yatırım Analistlerinden Mustafa Küçükmeral hissenin TL bazında hedef değerine ulaştığını düşünüyor. Küçükmeral şirket için 10 Temmuz’da 23 TL hedef fiyat öngörürken hisse 18 Temmuz’a gelindiğinde 24 seviyesinin de üzerine çıktı. Hali hazırda halka açık kısmın yüzde 41’i yabancıların elinde bulunuyor. Satışların devam etmesi hissedeki çıkış üzerinde baskıya neden olacaktır. Hektaş ise geçtiğimiz 17 Temmuz günü tarihi zirvesini 1,56 ile test etti.  Hisse ağırlıklı olarak yerli yatırımcıda. İlk çeyrekte elde edilen kârın sürdürülmesi halinde yıl sonunda da karını artırabilecek. Kârdaki artış hissedeki çıkışı desteklemeye olanak verecektir.
 
ALKİM KİMYA VE KAĞIT
Alkim Kimya, dolar bazında tarihi zirvesini geçtiğimiz mayıs ayında 8,15 ile gördü. TL bazında 28 seviyesinde bulunuyor. Hisse için analistler yüzde 20’lik yükseliş potansiyeli öngörüyor. Şimdilerde ise zirvesinin altında işlem görüyor. Hissedeki yabancı payı ise yüzde 25,80 seviyesinde bulunuyor. Şirketin ilk çeyrekte gerçekleştirdiği yüzde 61,56 oranındaki kâr artışının korunması hisseyi olumlu yönde destekleyecektir. Alkim Kağıt da dolar bazındaki tarihi zirvesini Haziran ayında 1,79 ile test etti. Şimdilerde ise dolar bazında, zirvesinin yüzde 7,33 altında bulunuyor. Hissenin fiyat/kazanç oranı sektör ortalamasının gerisinde bulunuyor. İlk çeyrekte kârında kayda değer bir artış sergileyen şirketin aynı ivmeyi sürdürmesi hissedeki çıkışın sürmesini sağlayacaktır.   
 
KAREL VE KRON
Karel Elektronik, dolar bazında tarihi zirvesini 17 Temmuz 2017 günü 1,86 ile gördü. Hisse sektörün gerçekleştirdiği performansa uygun olarak kayda değer bir yükseliş sergiledi. Ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların pozisyon aldığı hissenin fiyat/kazanç oranı ise yüksek seviyede bulunuyor. Söz konusu durum yatırımcının şirkete yönelik beklentisinin sürdüğü şeklinde değerlendirilebilir. Beklentinin sürebilmesi için firmanın kârını artırabilmesi şart. Kron Telekomünikasyon da bilişim sektöründe olan ve zirvesinde yer alan hisselerden. Geçtiğimiz temmuz ayında dolar bazında tarihi zirvesi olan 5,75’e kadar yükseldi. Hissenin fiyat/kazanç oranı BIST 100 Endeksinin üzerinde. Oranın ortalamalara gelebilmesi için mevcut kârlılığın ivmesini artırabilmesi önemli.

PARSAN VE ECZACIBAŞI İLAÇ
Parsan, dolar bazında tarihi zirvesini geçtiğimiz haziran ayında 3,38 ile gördü. Şimdilerde ise zirvesinin altında işlem görüyor. Geçtiğimiz yıl zarar eden şirketin ilk çeyrek bilançosunda da zarar sürüyor. Gelirlerini yükselten firmanın yüksek finansal giderleri zararın oluşmasında etkili oluyor. Yatırımları nedeni ile hissede beklentiler korunuyor. Eczacıbaşı İlaç ise dolar bazındaki tarihi zirvesini mayıs ayında 1,43 ile test etti.  Hissenin halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 32,10 seviyesinde. Yılbaşından bu yana yabancı saklamasında yaklaşık iki puanlık artış söz konusu. Ancak yabancıların geçtiğimiz haziran ayında net 9,42 milyon dolarlık satış yaptığı gözleniyor. Satışlar hissede düzeltmeye sebep oldu. İşlemlerin devam etmesi halinde hissenin mevcut seviyelerden aşağıya gelmesi gündeme gelecektir.