Dolar ayın en düşüğünü gördü

0
25

Yurt dışında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında faiz artışına gidebileceği beklentisinin kuvvetlenmesi ve yurt içinde jeopolitik risklerin artmasının etkisiyle dolar karşısında değer kaybeden TL, AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin devam etmesi ve cari açıktaki iyileşmeden bulduğu destekle toparlandı.

Dün güne 2,7791 seviyesinden başlayan ve gün içinde 2,7954’e yükselen dolar/TL, akşam saatlerinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koalisyon görüşmeleri kapsamında bir araya gelmesinin ardından yapılan açıklamada perşembe ya da cuma günü iki liderin tekrar görüşeceklerinin bildirilmesiyle 2,7653 seviyesine kadar geriledi.

Bu sabah Çin’in ihracatçılara destek olmak ve büyüme endişeleri nedeniyle para birimi yuanın değerini yüzde 2 düşürerek son üç yılın en düşük seviyesine indirdiği haberi sonrasında gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı arttı.

Uluslararası piyasada Asya işlemlerinde 2,7881’i gören dolar/TL, koalisyon görüşmelerinin sürmesi ve cari açıktaki iyileşmenin devam etmesiyle 2,7603’e kadar gerileyerek ağustos ayının en düşük seviyesini gördü.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,77 sınırından alıcı bulurken, gün içinde 3,0411 – 3,0655 bandında hareket eden avro/TL ise 3,0590 seviyesinden işlem görüyor. Borsada ise yükseliş yüzde 2’nin üzerine çıktı. İkinci seansta BIST 100 endeksi yüzde 2,31 primle 79,284 puanda işlem görüyor.

Analistler, Çin’den gelen devalüasyon haberinin gelişmekte olan ülkelere yönelik risk alma iştahında bir miktar artışa neden olduğunu belirterek, TL’nin koalisyon beklentileri ile kısmen güçlü durabildiğini ifade ediyor.

Hem yurtiçinde hem de yurtdışında Fed faiz artırımı ve seçim sonrası oluşan belirsizlik gibi etmenlerin zaten satın alınmış olması ayrıca söz konusu etmenlerde belirgin bir değişiklik olmaması nedeniyle dolar/TL’de aşağı ya da yukarı yönlü sert hareketlerin yaşanmadığını dile getiren analistler, Fed’in bu yıl içinde faiz artırımına gidecek olması nedeniyle dolar/TL’de ana trendin yukarı yönlü olmayı sürdürebileceğini tahmin ediyor.

Yurtiçinde koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik açıklamaların da dolar/TL’nin yönü üzerinde etkili olacağını öngören analistler, teknik olarak 2,77 seviyesinin üzerinde hareket eden dolar/TL’nin yukarı yönlü hareketlerinde 2,8080, aşağı yönlü hareketlerinde ise 2.7570 seviyeleri takip edileceğini kaydediyor.